Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

27.07.2026

Το κρασί με απλά λόγια – «Οδύσσεια»

Ένα κρασί για κάθε σταθμό της «Οδύσσειας»

Από τη Θράκη έως την Ιθάκη, ακολουθούμε τα βήματα του Οδυσσέα μέσα από επιλεγμένα ελληνικές και μεσογειακές ετικέτες, αντλώντας έμπνευση από τον μύθο και τη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν..

Το τρίωρο έπος του Κρίστοφερ Νόλαν δεν είναι απλώς μια κινηματογραφική εμπειρία· είναι μια αφορμή για ένα οινικό ταξίδι που ακολουθεί τα βήματα του Οδυσσέα. Κάθε σταθμός της περιπλάνησής του μπορεί να συνοδευτεί από ένα κρασί που συνδέεται είτε με τον μύθο είτε με τον τόπο των γυρισμάτων.

 

Η αρχή γίνεται στη Θράκη, τη γη των Κικόνων. Εκεί, ένα λημνιό από το οινοποιείο Κίκονες, σε ροζέ ή ερυθρή εκδοχή, θυμίζει το κρασί με το οποίο ο Οδυσσέας μέθυσε τον Πολύφημο. Η σκηνή του Κύκλωπα, ωστόσο, γυρίστηκε στη Μεσσηνία, γι’ αυτό αξίζει να δοκιμάσουμε ένα Φιλέρι από το οινοποιείο Νέστωρ ή το Red Monk του Οινοτρόπαι.

 

Στη συνέχεια, η διαδρομή οδηγεί στη Σικελία, τόπο που συχνά συνδέεται με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες. Τα ηφαιστειακά κρασιά της Αίτνας, όπως ένα Etna Rosso του Girolamo Russo ή το λευκό Pietrarizzo του Tornatore, αποτυπώνουν ιδανικά τον χαρακτήρα της περιοχής.

 

Η θάλασσα της δυτικής Μεσογείου μάς φέρνει στη Σαρδηνία και στις Αιολίδες Νήσους. Ένα Andaras Carignano από τη Σαρδηνία και μια Malvasia delle Lipari αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, αποτίοντας φόρο τιμής στις θαλάσσιες περιπλανήσεις του ήρωα.

 

Για το νησί της Καλυψώς, ακολουθούμε την εκδοχή που το ταυτίζει με τη Γαύδο και επιλέγουμε κρητικά κρασιά, όπως τα Ανεμομύλια του Λυραράκη, το Άκρη του Καραβιτάκη ή ροζέ από τα οινοποιεία Scalarea και Αμαργιωτάκη.

 

Η Κίρκη μάς οδηγεί στην Ικαρία, όπου ξεχωρίζουν οι ήπιων παρεμβάσεων ετικέτες Καλαμπελέ του Καρίμαλη και το Pet Nat του Αφιανές. Το ταξίδι ολοκληρώνεται στην Ιθάκη, με στάση στην Κεφαλονιά και στις εμβληματικές ρομπόλες των Σκλάβου, Πετρακόπουλου, Σαρρή και Gentilini.

 

Ένα πόντκαστ για το κρασί εμπνευσμένο από την «Οδύσσεια», ιδανικό για τις καλοκαιρινές προβολές και τις γεύσεις της Μεσογείου.


«Το κρασί με απλά λόγια» είναι μία σειρά podcasts γι’ αυτούς που αγαπάνε το κρασί και έχουν απορίες σαν αυτές του Παναγιώτη. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET απαντάει στις απορίες του Παναγιώτη Ορφανίδη σχετικά με το κρασί, απλά και με χιούμορ. Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί και ακούστε τα  podcasts κάθε 1η και 15η μέρα κάθε μήνα.

Podcast

Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET:
Instagram: @irokoliakoudakis
Facebook: Iro Koliakoudakis

Παναγιώτης Ορφανίδης:
Instagram: @panagiotis_orfanidis
Facebook: Panagiotis Orfanidis

Πηγή: Lifo.gr

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή