Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

20.05.2022

Γιορτές Ρόκκας – 25 Ιουλίου – 12 Αυγούστου

Γιορτές Ρόκκας 2022
Δευτέρα 25 Ιουλίου – Παρασκευή 12 Αυγούστου
Ρόκκα

Φωτίζοντας το αύριο

Εννέα χρόνια μετά την, ιστορική πια, πρώτη διοργάνωση, που έδωσε πνοή σε αυτή την μικρή κοιτίδα της Κρήτης και του χάρτη, οι «χειροποίητες» Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν ξανά το 2022 πιο ώριμες και δυναμικές από ποτέ. Ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και φέτος παίζουν οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, που διοργανώνουν τις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές εκδηλώσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις. Η πλατεία και το καφενείο του χωριού, ο περήφανος αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας Κισσάμου, το ζεστό φαγητό που φιλεύουν οι κάτοικοι επισκέπτες και δημιουργούς, τα σκιερά δέντρα της Κεράς, οι πέτρες που έχουν τόση ιστορία, οι θεατές που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία από χώρο σε χώρο, η μουσική στην πανσέληνο, τα γέλια από τα εργαστήρια, τα έργα τέχνης, και βέβαια οι συμμετέχοντες, όλοι θα δώσουν ραντεβού και φέτος στην Ρόκκα και την Κερά Χανίων.

Φέτος, η τοπική κοινωνία εμπλέκεται περισσότερο από ποτέ, συμμετέχοντας ενεργά σε μία παραγωγή που πραγματοποιείται με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, την φωτιστική εγκατάσταση της Dr. Shizuka Hariu, στην οποία συνεργάζονται ντόπιοι τεχνίτες και καλλιτέχνες για μήνες. Η Shizuka Hariu, που η δουλειά της συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία και σαρώνει τα σύγχρονα διεθνή καλλιτεχνικά βραβεία, έχει εκθέσει τα έργα της στους μεγαλύτερους χώρους τέχνης του κόσμου, από το Βρετανικό Μουσείο έως την Όπερα του Τόκιο. Τον Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ρόκκα και την Κερά, ολοκληρώνοντας το εικαστικό της έργο. Εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής, το επιβλητικό φως της Πανσέληνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση, το έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας θα φωτίσει τους ορατούς και αόρατους κόσμους που δημιουργεί η συνάντηση του παρελθόντος και του μέλλοντος, της ζωής που υπήρχε κάποτε στα χωριά με τη ζωή που ονειρευόμαστε ότι θα έρθει ξανά.

Στην καθιερωμένη Συναυλία Έναρξης των Γιορτών, στις 31 Ιουλίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με σημαντικούς δεξιοτέχνες μουσικούς (Μανώλης Πάππος, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Παπαγεωργίου, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου) θα μας οδηγήσουν σε μια καθαρή λαϊκή βραδιά που απευθύνεται σε όλους.

Την ημέρα της Πανσέληνου, στις 12 Αυγούστου, μία ιδιαίτερη έκπληξη για τους φίλους των Γιορτών Ρόκκας: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! Η καλλιτέχνης που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Πριν τη συναυλία της αγαπημένης Ευανθίας Ρεμπούτσικα, θα εμφανιστεί στη σκηνή σε ένα σόλο για βιολί ο Γιάννης Μαγειρόπουλος, ένας νέος ταλαντούχος μουσικός από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Και φέτος, δεν θα λείψουν από τις Γιορτές Ρόκκας οι παράλληλες και εκπαιδευτικές δράσεις που σφράγισαν τον χαρακτήρα της διοργάνωσης. Περισσότεροι από 50 λιθοξόοι από όλη την Κρήτη θα βρεθούν μαζί στο Εργαστήριο Λιθοξοϊας των Γιορτών Ρόκκας, ενδυναμώνοντας το δίκτυο τους και το πολιτιστικό προϊόν της Κρήτης (3-5 και 8-10 Αυγούστου, 09:00-15:00). Στα φετινά εκπαιδευτικά εργαστήρια θα εμπνευστούμε από την ιστορία και την φύση του τόπου μας. Διοργανώνεται, επίσης, μία Ημερίδα στο πλαίσιο της φωτιστικής εγκατάστασης της Shizuka Hariu, μία βραδιά προβολής ταινίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και βραδιά αστροπαρατήρησης από το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης. Παράλληλα, στις 18, 20 και 23 Ιουλίου, η Shizuka Hariu θα πραγματοποιήσει ειδικό workshop κατασκευής Origami και Tanzaku.

Εργαστήρια Origami και Tanzaku
18,20 και 23 Ιουλίου, 19:00-21:00/ Κερά

Φέτος το καλοκαίρι, οι Γιορτές Ρόκκας συναντούν την πιο ρομαντική Ιαπωνική παράδοση μέσα από τα εργαστήρια της Shizuka Hariu!
Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα μας μυήσει στην τέχνη του Origami αλλά και του Tanzaku.

Η γιορτή Tanabata ή Γιορτή των Αστεριών, θεωρείται η πιο ρομαντική γιορτή στην Ιαπωνία: οι Ιάπωνες γράφουν τις ευχές τους σε μακριά, πολύχρωμα χαρτάκια (tanzaku) τα οποία κρεμούν σε κλαδιά. Tanabata σημαίνει «το έβδομο βράδυ». Στο εργαστήριο της Shizuka Hariu, θα γιορτάσουμε μαζί την Ιαπωνική παράδοση αλλά και τους θρύλους και τις παραδόσεις της Ρόκκας και της Κεράς. Όλοι μαζί, θα φτιάξουμε υπέροχες φιγούρες από χαρτί και θα γράψουμε τις ευχές μας σε πολύχρωμες λωρίδες χαρτιού που θα ενωθούν όλες μαζί, συμβολίζοντας το φετινό μας αντάμωμα.
Τα χρώματα των Tanzaku είναι εμπνευσμένα από την «Θεωρία των 5 στοιχείων» (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο, νερό) και το κάθε ένα έχει το δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό.
Ποιος είναι αυτός; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί!

*Το κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και έχει διάρκεια 2 ωρών.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 16 Ιουλίου 2022
Δήλωση συμμετοχής: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

Εγκαίνια & ανοιχτή συζήτηση για τα installations της Shizuka Hariu
Δευτέρα 25 Ιουλίου 19:00 / Κερά

Στις 25 Ιουλίου, στις 19:00, σας καλούμε να έρθετε στα εγκαίνια των μοναδικών installations της Dr. Shizuka Hariu στην Κερά, εμπνευσμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής!

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με την καλλιτέχνιδα, σχετικά με την σκηνογραφία αλλά και την ιδιαίτερη εμπειρία της δημιουργίας των έργων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις Γιορτές Ρόκκας σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.

 

Τελετή Έναρξης – Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου
Κυριακή 31 Ιουλίου 21:00 / Πλατεία Ρόκκας

Το 2022, όπως κάθε χρόνο, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας, σηματοδοτώντας τη συνάντηση που περιμέναμε όλο το χρόνο!

H Ελένη Τσαλιγοπούλου μας προσκαλεί αυτό το καλοκαίρι στη «Λαϊκή βραδινή». Μία συναυλία γεμάτη σπουδαία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει! Μαζί της έξι σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής, γνώστες και ανανεωτές του είδους: Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί , ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, την ποιότητα και το μεγάλο ταλέντο του.

Αφορμή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος ο νέος δίσκος που ετοίμασε η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τραγούδια του πολύ αγαπημένου της συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, ένα όνειρο ετών για εκείνη που επιτέλους πραγματοποιήθηκε.
Η προετοιμασία αυτού του δίσκου την ώθησε να εξερευνήσει ακόμη περισσότερο τους δρόμους του λαϊκού, του ρεμπέτικου αλλά και του σύγχρονου λαϊκότροπου τραγουδιού.
Και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται τώρα στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και προχωρούν στο μέλλον, αλλά και με νεότερα τραγούδια που εντάσσονται στο κλίμα, μέσα από την φρέσκια «ανάγνωση» και τις ερμηνείες μιας πληθωρικά ταλαντούχας ομάδας. Αυτό το καλοκαίρι, «Λαϊκή βραδινή», με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους εμπνευσμένους φίλους της να μας προσκαλούν να αφεθούμε στη ζεστασιά των πιο αγαπημένων τραγουδιών και να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, πάνω και κάτω από τη σκηνή!

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, δίνουμε ραντεβού με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στην πλατεία της Ρόκκας στις 21:00, σε μία «Λαϊκή βραδινή», με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους εμπνευσμένους φίλους της!

Πληροφορίες:
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μέρος: Πλατεία Ρόκκας
Ημερομηνία: 31 Ιουλίου 2022
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 15€ (μειωμένο 12€)
Προπώληση: 12€

Σημεία προπώλησης:
Παντοπωλείο ‘Mikro Typos Καπνός Γεύσεις’ – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151- 2822022150
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) – Χανιά, Πλατεία Κατεχάκη, 2821034200
Librairie Απέναντι από Πνευματικό Κέντρο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ελένη Τσαλιγοπούλου – φωνή
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι
Γιάννης Παπαγεωργίου: κιθάρα, φωνή
Σάκης Καρακώστας: βιολί
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα
Άγης Παπαπαναγιώτου: κοντραμπάσο
Τάκης Σπυρόπουλος: ηχοληψία
Νεκταρία Εμμανουηλίδου: φωτισμοί
Κωνσταντίνος Γεωργαντάς – artwork
Γιώργος Γερανιός – φωτογραφίες
Απόστολος Γκρίνιας-φωτογραφία Γιάννη Παπαγεωργίου
Official Link: https://www.facebook.com/eleni.tsaligopoulou
Management – Οργάνωση Παραγωγής: PROSPERO, www.prospero.com.gr

 

Γιατί στις Γιορτές Ρόκκας, σε δύο εβδομάδες μαζεύεται τόσο φως που φτάνει να φωτίσει ολόκληρο χειμώνα.

 

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς “Η Αντωνούσα”, Δήμος Κισσάμου, Δήμος Πλατανιά

 

 

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή