Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026 στα Χανιά
Τετάρτη 16 – Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου
Δήμος Χανίων / διάφοροι χώροι

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, αφιερωμένο στη φετινή θεματική «Κινητικότητα για όλους».
Με επίκεντρο μια πόλη προσβάσιμη, ασφαλή και φιλική για κάθε ηλικία, οι δράσεις αναδεικνύουν το δικαίωμα όλων να κινούνται, να συναντιούνται και να συμμετέχουν στον δημόσιο χώρο, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των γενεών.
16 Σεπτεμβρίου | Αναβίωση Παραδοσιακής Στράτας – «Στράτα στην Αγία Μαρίνα»
Ο Δήμος Χανίων και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν τη «Στράτα στην Αγία Μαρίνα», συνδέοντας το περπάτημα με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη συνάντηση των γενεών.
Στις 19:30, ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου «Καγιαλές» και το παιδικό τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης» θα διασχίσουν την Αγία Μαρίνα, με κατάληξη στην Πλατεία Πατητήρα.

17 Σεπτεμβρίου | «Δώσε ζωή στο παλιό σου ποδήλατο!»
Ο Δήμος Χανίων, το Τμήμα Παιδείας και η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) συνεχίζουν τη δράση επαναχρησιμοποίησης παλιών ποδηλάτων από τις σχολικές μονάδες.
Ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον συγκεντρώνονται, επισκευάζονται και αποκτούν ξανά ζωή μέσα στη σχολική κοινότητα, προάγοντας την επαναχρησιμοποίηση και τη βιώσιμη μετακίνηση.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 30/9. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

17 Σεπτεμβρίου | «Το ποδήλατο του παππού και της γιαγιάς έχει μια ιστορία να πει!»
Ο Δήμος Χανίων και το Τμήμα Παιδείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας και την ΚΥΔΩΝ Α.Ε., καλούν τα παιδιά να αναζητήσουν ιστορίες και αναμνήσεις γύρω από το ποδήλατο μιας άλλης εποχής.
Τα παιδιά μπορούν να συνομιλήσουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ή με μέλη των ΚΑΠΗ. Οι ιστορίες, μαζί με ζωγραφιές των παιδιών, θα φιλοξενηθούν στους χώρους των ΚΑΠΗ, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.
Αποστολή δημιουργιών έως 22/10. Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ποδηλάτου για μία σχολική μονάδα.

18 Σεπτεμβρίου | «Move it Now» – Η φωνή των παιδιών στην πόλη
Ο Δήμος Χανίων συγκροτεί δύο ομάδες μαθητών, από τη ΣΤ΄ Δημοτικού και τη Γ΄ Γυμνασίου, δίνοντας στα παιδιά χώρο και λόγο για την πόλη στην οποία ζουν και μετακινούνται.
Οι μαθητές θα καταγράψουν εμπειρίες, ανάγκες και προτάσεις για τη μετακίνηση, την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και τον δημόσιο χώρο και, στα τέλη Οκτωβρίου, θα τις παρουσιάσουν στον Δήμαρχο Χανίων.
Γιατί η πόλη χρειάζεται να ακούει και τη φωνή των παιδιών που τη ζουν καθημερινά.

19 Σεπτεμβρίου | «Δείξε μου τον δρόμο» – Roadshow για την Οδική Ασφάλεια
Η EMSA – Education in Urban Mobility and Road Safety, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Envisions Hub, διοργανώνει στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) το Roadshow για την Οδική Ασφάλεια «Δείξε μου τον δρόμο».
Η δράση πραγματοποιείται με την επιστημονική εποπτεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την οδική ασφάλεια και η καλλιέργεια μιας πιο υπεύθυνης κουλτούρας μετακίνησης.

20 Σεπτεμβρίου | «Η Κίνηση είναι Ζωή» – Έκθεση Φωτογραφίας
Ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας «Η Κίνηση είναι Ζωή», με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων.
Επιλεγμένες φωτογραφίες θα προσφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, δίνοντας στα έργα μια δεύτερη ζωή και στην έκθεση ένα κοινωνικό αποτύπωμα.
Έως 7 φωτογραφίες | 60 εκ. | 240 dpi | έως 22/10
Σημείωση: οι οδηγίες συμμετοχής στο αρχικό κείμενο εμφανίζονται ελλιπείς και χρειάζονται επιβεβαίωση πριν από τη δημοσίευση.

21 Σεπτεμβρίου | «Η βόλτα και η μάθηση δεν έχουν ηλικία»
Ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, προσκαλεί τα μέλη των ΚΑΠΗ σε μια περιπατητική γνωριμία με την ιστορία, τα μνημεία και τις γωνιές της πόλης.
Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης.
Ώρα: 09:00 | Αφετηρία: Πλατεία 1866
Στο τέλος της διαδρομής θα περιμένει τους συμμετέχοντες μια έκπληξη.

22 Σεπτεμβρίου | «Ποδηλατούμε στην πόλη – Γιορτή Βιώσιμης Μετακίνησης»
Με αφορμή την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Ποδηλατικός Όμιλος Χανίων «ΤΑΛΩΣ», στο πλαίσιο του CITYMOVE – Interreg IPA ADRION, διοργανώνει σε συνεργασία με την Τροχαία Χανίων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων βιωματική δράση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατικά παιχνίδια, δραστηριότητες δεξιοτεχνίας και οργανωμένη ποδηλατική βόλτα στην πόλη.
Ώρα: 09:00–12:15 | Πεζόδρομος οδού Κοραή

22 Σεπτεμβρίου | «Παρκάρω και Περπατώ»
Ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την ΚΥΔΩΝ Α.Ε., επαναλαμβάνει τη δράση «Παρκάρω και Περπατώ».
Όσοι σταθμεύσουν στο Δημοτικό Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ, στην οδό Περίδου, συμμετέχουν σε κλήρωση για ένα ποδήλατο, στέλνοντας το μήνυμα:
«Αφήνω το αυτοκίνητο και περπατώ».

Σχεδιασμός και συντονισμός
Τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 έχει η Άννα Νεμπαυλάκη, Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων σε θέματα Παιδείας και δημιουργός του «Move it Now – Ας Κινηθούμε Τώρα».
Πληροφορίες – Επικοινωνία: 6972720943
Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων αναφέρεται ότι είναι διαθέσιμο σε σχετικό σύνδεσμο, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο παρόν δελτίο τύπου.