Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

21.05.2022

Διαγωνισμός «Τάρτα με άρωμα Κρήτης» _15-29 Μαρτίου

Διαγωνισμός «Τάρτα με άρωμα Κρήτης»
Τετάρτη 15 Μαρτίου – Τετάρτη 29 Μαρτίου

Ο διαγωνισμός “Τάρτα με άρωμα Κρήτης” διοργανώνεται για δεύτερη χρόνια από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ο 1ος γαστρονομικός διαγωνισμός το 2022 με θέμα την Κρέπα με άρωμα Κρήτης, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή :
46 σπουδαστές από 5 Σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του Νομού Χανιων, 31 chef Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής και 20 Κριτές.

Είναι ένας διαγωνισμός καθαρά παιδαγωγικός, αποκλειστικά για σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης -Αρτοποιίας του νόμου Χανίων .

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο γύρους όπως και πέρυσι, με τον πρώτο γύρο να γίνεται στις εγκαταστάσεις των σχολών και ο δεύτερος γύρος και τελικός στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων- Νεώριο Μόρο- ανοικτό και στο κοινό.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες α) αλμυρή τάρτα β) γλυκιά τάρτα

ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ 15 – 16 – 17/03/2023

Ημερομηνίες διεξαγωγής 1ου γύρου διαγωνισμού 15-16-17 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της κάθε σχολής

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/03/2023

11:00 IEK DELTA 360

17:30 ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 16/03/2023

17:00 Δ.ΙΕΚ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023

11:00 HOTELIER EDUCATION

16:30 Δ. ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ ΑΚΡΟΤΗΡΙΟΥ

Φέτος Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για τον Πρώτο Γύρο είναι : για την Αλμυρή Τάρτα Jean Marie Hoffman chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για την Γλυκιά Τάρτα : ο Δημήτρης Χρονόπουλος chef pâtissier και Brand Ambassador Valrhona
Στην κριτική επιτροπή εκτός των δυο σεφ θα συμμετέχουν δυο σεφ από κάθε σχολής, ο καθηγητής/η καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας και ένα μέλος του συμβουλίου του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων
Είναι μια σύμπραξη ελληνογαλλικής γεύσης : επιλογή από 6 διαφορετικές ζύμες γαλλικής τάρτας :
α) pâte sucrée
b) pâte sablée
c) pâte sablé bretonne
d) pâte brisée
e) pâte feuilleté (σφολιάτα)
f) tarte flambée

Με μια γέμιση (και η γενικότερη φιλοσοφία) που πρέπει να προέρχεται από την Κρητική Γη
Θα υπάρξει ένας νικητής για την κάθε σχολή από την κάθε κατηγορία. Δηλαδή για την αλμυρή τάρτα 1 νικητής και για την γλυκιά τάρτα 1 νικητής .
Το έπαθλο του πρώτου γύρου είναι η λευκή ποδιά με διαφορά αναμνηστικά και το τελικό έπαθλο είναι πρακτική άσκηση στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας η στον Στέλιο Παρλιάρο, στις Γλυκιές Αλχημείες
Η τάρτα που κερδίζει στον πρώτο γύρο πρέπει να είναι με τα ιδία υλικά για τον δεύτερο γύρο

Οι 10 νικητές του πρώτου γύρου  θα διαγωνιστούν για την πρώτη θέση στον τελικό που θα διεξαχθεί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων την Τέταρτη 29 Μάρτιου 2023 στις 19.00.  

Οι νεαροί σπουδαστές τιμώντας τις γνώσεις που πήραν από τους δασκάλους τους , καταξιωμένους σεφ στον χώρο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής στα Χανιά, άφησαν ελεύθερη την φαντασία τους και εμπνεύστηκαν πρωτότυπες συνταγές που παντρεύουν τις παραδοσιακές γευστικές τους μνήμες με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει κατά την μαθητεία τους στις σχολές τους, τολμώντας νέους συνδυασμούς με υλικά από την κρητική γη ν από την κρητική γη. Μια απόδειξη ότι οι τεχνικές μπορούν να συναντηθούν πέρα από τα σύνορα, να συμπράξουν και να εξελίξουν μια τέχνη που μόνο στατική δεν μπορεί να παραμείνει, την τέχνη της γαστρονομίας.

Στον τελικό η κριτική επιτροπή θα έχει 4 καταξιωμένους επαγγελματίες, τον chef Stéphane Jakic, καθηγητής στη σχολή Ferrandi Paris; Τον chef Jean Marie Hoffman, chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τον chef pâtissier Στέλιος Παρλιάρος από τις Γλυκές Αλχημείες; και
τον chef pâtissier Δημήτρης Χρονόπουλος και Brand Ambassador Valrhona.
Επίσης στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής Νίκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης , η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Χανιά κα. Κατερίνα Καστρινάκη-Γελασάκη και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού
Συλλόγου Χανίων, κα Στέλλα Κουτσουπάκη

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό που θα μπορέσει να δει τις δημιουργίες των εκκολαπτόμενων μαγείρων και ζαχαροπλαστών.

 

 

 

 

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή