Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

22.05.2022

Προφεστιβαλική εκδήλωση για το Φεστιβάλ Κοντομαρί “Ημέρες Μνήμης”_ 18 Μαΐου

Προφεστιβαλική εκδήλωση
Πέμπτη 18 Μαΐου στις 21:00
Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί με την υποστήριξη της Περιφέρεις Κρήτης, του Δήμου Πλατανιά και όλων των φορέων του χωριού διοργανώνει το Φεστιβάλ Κοντομαρί “Ημέρες Μνήμης” από τις 29 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2023. Ειδικότερα, μέσα από τις πολυθεματικές δράσεις επιθυμεί να επεκτείνει τη διάρκεια και τη σημασία της επετείου της εκτέλεσης των αμάχων ανδρών από το ναζιστικό στρατό στις 2 Ιουνίου του 1941.

 

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, στις 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εκεί, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ “Ημέρες Μνήμης” και θα προβληθεί το καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘’Mπερδεμένες Κλωστές’’ της Deborah Jeromin. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα.

Περιγραφή του ντοκιμαντέρ
Το καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ Mπερδεμένες Κλωστές ακολουθεί τα ίχνη των αλεξίπτωτων από μετάξι –από την εθνικοσοσιαλιστική, προπαγανδιστική παραγωγή του μεταξιού μέχρι τη Μάχη της Κρήτης το 1941, όπου τα μεταξωτά υφάσματα των αλεξίπτωτων επαναχρησιμοποιήθηκαν από τις γυναίκες. Εκεί όπου σπάνια πετούσαν αεροπλάνα, 10.000 αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στο νησί το Μάιο του 1941. Γυναίκες της Κρήτης ανακαλούν στη μνήμη τους τη γερμανική τρομοκρατία στη διάρκεια της κατοχής. Έκοβαν τα αλεξίπτωτα και τα ανακύκλωναν ως μαντήλια και φορέματα. Αυτές οι διαδικασίες χειροτεχνίας έχουν δομήσει τη μνήμη τους και είναι ενότητες του χρόνου καταγραμμένες στα σώματά τους

Βιογραφικό
Η Deborah Jeromin είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και εργάζεται στη Λειψία (DE) και στην Κρήτη (GR).
Ερευνά ως επί το πλείστον ιστορικά θέματα και τα κάνει προσβάσιμα μέσω διαφορετικών μέσων. Εστιάζει κυρίως στις διαδικασίες χειροτεχνίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη φεμινιστική ιστορία και τους χώρους του εθνικοσοσιαλισμού. Το έργο της παρουσιάστηκε στο DOK Leipzig, στο Kurzfilmtage Oberhausen, στο Museum der bildenden Künste στη Λειψία καθώς και στο Φεστιβάλ 5+1 στο Ηράκλειο και σε άλλα μέρη.

Δείτε το trailer εδώ: http://verwundenefaeden.net/

 

 

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή