Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

17.04.2022

Το «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία;» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία;» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Τετάρτη 27 Απριλίου στις 21:00

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσιάζει το Ντοκιμαντέρ του Χανιώτη Σκηνοθέτη Μανώλη Παπαδάκη, «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία;» την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 και ώρα 9.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ταξίδι στην Ικαρία –Ουτοπία ;
JOURNEY TO IKARIA –UTOPIA

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Έτος παραγωγής:2021
Διάρκεια:99.22’
Είδος ταινίας: Ντοκιμαντέρ
Γλώσσα διαλόγων: Ελληνικά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φωτογραφία: Παπαδάκης Μανώλης, Χρόνης Τσιχλάκης
Μοντάζ: Δάνης Καραισαρίδης
Post production: Κώστας Κοσμαδάκης
Μουσική: Danis K
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Παπαδάκης Μανώλης

Με τα λόγια του Σκηνοθέτη…
«Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα ταξίδι στην δική μας blue zone, δηλώνοντας από την αρχή ότι «…αυτά που θέλω να πω είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ».
Το ταξίδι ξεκινά με το πιο όμορφο φεγγάρι που χαρίζει το νησί στη συνάντηση μητέρας γιού, περνά στην Ικαρία του χθες που μπερδεύεται στο σήμερα μέσα από τους πρωταγωνιστές, κι από εκεί στα δύσκολα παιδικά χρόνια, στο δανεικό φαγητό, την αίσθηση του άγριου Αιγαίου.
Επισκέπτεται τον τόπο που γέννησε τους μύθους, τις καλομοίρες, το ξωτικό, το καλάμι που συντηρεί τη φωτιά, το όνειρο που έδωσε τη γέννηση, το σταμάτημα του χρόνου…
Παρακολουθεί την ιστορία της Θεοκτίστης που ξορκίζει την απειλή μιας αρπαγής και συνομιλεί με τις γυναίκες που κρατούσαν τα σπίτια, χορεύουν ζεϊμπέκικο σαν να πετάνε και ακούει ιστορίες για την πορεία μέχρι τις σπηλιές του Μωυσέως .
Ακούει ιστορίες για τον νόστο … για τη δυσκολία μιας ολόκληρης γενιάς να ομολογήσει τα συναισθήματα της, την νύφη που στολίζει τον σταυρό, την μοναξιά και τις συζητήσεις που έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή.
Θυμάται τον φόβο στα παλιά τα χρόνια, τους εξόριστους ως συγκάτοικους και διώχνει τη μελαγχολία, κρατά την χαρά και την αγάπη για τη ζωή μέσα από την χάρη του τάνγκο και του βαλς.
Βιώματα βρίσκουν κοινή συνισταμένη , ταυτίζεται η πορεία τους στα βήματα του ικαριώτικου που ξυπνά τον Διόνυσο κι αφήνεται στο χορό… χορός κυκλικός, χορός ρυθμός, χορός ζωής … το νησί ταυτίζεται με τον εαυτό μας, το νησί ως τέλος (σκοπός), ως αγάπη, ως μοίρα…
Η Ικαρία συνεχίζει το ταξίδι της σαν ξεχασμένη κιβωτός, ξεπερνά τα γεωγραφικά της όρια και γίνεται έτσι απλά το σπίτι των παιδικών μας χρόνων, η δική μας Ουτοπία.»

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή