Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

30.04.2024

Έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων _ 18 Μαΐου – 10 Ιουνίου

Έκθεση ζωγραφικής
Σάββατο 18 Μαΐου – Δευτέρα 10 Ιουνίου
Αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη – Xαριλάου Τρικούπη 14

Έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων με τίτλο «Όταν ο δρόμος ονειρεύεται ουρανό και η μνήμη ιχνηλατεί στο φως τις πολύτιμες αναμνήσεις» εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Μαΐου στην Αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη στα Χανιά.

Η έκθεση έργων ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων αναδεικνύει μια διαφορετική αλλά λιγότερο γνωστή πλευρά της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δύο ζωγραφικές ενότητες έργων όπου ο δημιουργός εξερευνά και ερμηνεύει ζωγραφικά το εσωτερικό μας ταξίδι, αναζητώντας ένα ποιητικό τρόπο έκφρασης και προκαλώντας τη διάθεση στοχασμού και βυθομέτρησης των συναισθημάτων μας. Στα πορτραίτα οικείων αντικειμένων ο δημιουργός ψηλαφώντας μνήμες και συναισθήματα ανασύρει μέσα από ασήμαντα αντικείμενα τις σημαντικές και πολύτιμες αλήθειες που ο καθένας μας έχει κρυμμένες μέσα του.

Τα ζωγραφικά έργα του Λουδοβίκου αποδεικνύονται ιδιαίτερα διαφωτιστικά όσον αφορά τις αναζητήσεις του και στη μουσική και στους στίχους του. Η αφαιρετική προσέγγιση των θεμάτων αφήνει το θεατή να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο την κοσμογονική διάσταση της ύπαρξής μας.

Για τη δουλεία του η ιστορικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν σημειώνει: «…Σύννεφα, λόφοι, οροπέδια, πεδιάδες, δοσμένα με ένα χαρισματικό εικαστικά τρόπο, ενορχηστρώνονται σε ένας δίχως προηγούμενο διαχρονικό ύμνο.… Ο εικαστικός άθλος του Λουδοβίκου να αποδώσει την κοσμογονική διάσταση της ύπαρξής μας, καθιστά τα έργα του πομπούς και δέκτες αέναων φυσικών και μεταφυσικών μηνυμάτων…. Σπανιότατο εγχείρημα που εξασφαλίζει στο δημιουργό αυτοδίκαια μια πολύ σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα της τέχνης και συνάμα ουσιαστική προσφορά και στήριξη στην αντιμετώπιση της σύγχρονής μας, ζοφερής πραγματικότητας».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί με την παρουσία του ζωγράφου στην αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη (Xαριλάου Τρικούπη 14, Χανιά) το Σάββατο 18 Μαΐου από 18.00 έως 22.00 και θα διαρκέσει έως 10 Ιουνίου.

Θα είναι ανοικτά 11.00-13.00 & 18.00-21.00 καθημερινά εκτός Κυριακής.

Συνεχίζοντας το προσωπικό του εικαστικό ταξίδι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μας αποκαλύπτει ένα δικό του ζωγραφικό κόσμο, σαν μια προσωπική υπόσχεση αθανασίας σε ότι περνά, χάνεται ή αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου.
Στα πορτραίτα οικείων αντικειμένων και τις τοπιογραφίες του, παρ’ όλο που απουσιάζει η ανθρώπινη παρουσία, είναι φανερό ότι ο άνθρωπος και η ιστορία του γίνεται πηγή έμπνευσης του δημιουργού, όπως άλλωστε στους στίχους και στη μουσική του. Μνήμες και συναισθήματα μορφοποιούν και δίνουν πνοή στην υλική υπόσταση των αντικειμένων, δημιουργώντας μια σχεδόν μεταφυσική σχέση με το δημιουργό, επαναπροσδιορίζοντας και τη σχέση τους με το θεατή.

Η ιστορικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου‐ Ρογκάν σημειώνει:
«…Τα πρόσφατα έργα του χαρισματικού και προικισμένου Λουδοβίκου των Ανωγείων, αποτελούν την κορύφωση για όσους δεν έχουν ακόμη γνωρίσει –εκτόςτης μουσικής του διαδρομής‐ το εικαστικό αυτό χάρισμα του που εξασφαλίζει στο δημιουργό αυτοδίκαια μια πολύ σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα της τέχνης….»

 

 

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή