Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

10.08.2026

Οι καλοκαιρινές εκθέσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έως 30 Αυγούστου

Πολιτιστικές – εικαστικές Εκθέσεις
Δευτέρα 10 Αυγούστου – Κυριακή 30 Αυγούστου
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου 

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει και φέτος τις ετήσιες καλοκαιρινές του εκθέσεις, από τη Δευτέρα 10 έως την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών και παράλληλων δράσεών του, το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό σε δύο διαφορετικές αλλά δημιουργικά συνδεδεμένες εκθέσεις, όπου ο κινηματογράφος συναντά την τεχνολογία, τη μουσική και την εικαστική δημιουργία.

Η έκθεση «Από την camera obscura στην ψηφιακή εποχή – Ο κινηματογράφος μέσα από τις μηχανές του» αφηγείται την τεχνολογική διαδρομή της κινούμενης εικόνας μέσα από περίπου 50 μηχανές, μαγικούς φανούς και άλλα αντικείμενα.

Παράλληλα, η έκθεση «Εικαστικά Τετράγωνα σε Μουσικούς Κύκλους – Έκθεση Εξωφύλλων Βινυλίων ΙΙ» παρουσιάζει περισσότερες από 150 εικόνες και εξώφυλλα εμβληματικών άλμπουμ, αναδεικνύοντας τη δημιουργική σχέση της μουσικής με τη γραφιστική, τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες.

Διάρκεια: Δευτέρα 10 – Κυριακή 30 Αυγούστου 2026
Ώρες λειτουργίας: 10:00–14:00 & 18:30–23:30
Χώρος: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Εγκαίνια: Τρίτη 11 Αυγούστου, 20:00
Είσοδος στα εγκαίνια: Ελεύθερη

«Από την camera obscura στην ψηφιακή εποχή»

Η πρώτη έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία και την τεχνολογική εξέλιξη του κινηματογράφου, ξετυλίγοντας το νήμα που μετέτρεψε την κινούμενη εικόνα από μια οπτική ψευδαίσθηση σε μία από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας.

Η διαδρομή ξεκινά από την camera obscura, τον σκοτεινό θάλαμο, και περνά από προ-κινηματογραφικές εφευρέσεις και παιχνίδια οπτικής ψευδαίσθησης, όπως το θαυματρόπιο, το φενακιστοσκόπιο και το ζωοτρόπιο. Φτάνει στο κινητοσκόπιο του τέλους του 19ου αιώνα και στη γέννηση του κινηματογράφου.

Περίπου 50 μηχανές, μαγικοί φανοί και άλλα αντικείμενα αφηγούνται την εξέλιξη του κινηματογράφου μέσα από την εξέλιξη των ίδιων των μηχανών του.

Μικρές και μεγάλες, σταθερές και κινητές, απλές και σύνθετες μηχανές μεταφέρουν τον επισκέπτη στην πρώιμη και αναλογική εποχή της προβολής, στον χαρακτηριστικό θόρυβο του φιλμ και στη χημική μαγεία του σελιλόιντ.

Το ταξίδι φτάνει μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όταν τα φυσικά καρούλια παραχώρησαν τη θέση τους στα ψηφιακά πακέτα δεδομένων DCP (Digital Cinema Package).

Μέσα από σπάνια εκθέματα και ιστορικές μηχανές, η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ανάγκη του ανθρώπου να αφηγείται ιστορίες με εικόνες εξελίχθηκε σε μία από τις πιο επιδραστικές μορφές τέχνης και τεχνικής στην ιστορία.

«Εικαστικά Τετράγωνα σε Μουσικούς Κύκλους»

Η δεύτερη έκθεση, «Εικαστικά Τετράγωνα σε Μουσικούς Κύκλους – Έκθεση Εξωφύλλων Βινυλίων ΙΙ», εστιάζει στην εικαστική αξία των εξωφύλλων βινυλίου και στη συνάντηση της μουσικής με τη γραφιστική, τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες.

Μέσα από περισσότερες από 150 εικόνες, παρουσιάζονται εξώφυλλα εμβληματικών άλμπουμ του 20ού και του 21ου αιώνα, από τις πρωτοποριακές γραφιστικές δημιουργίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70 έως σύγχρονες εκδόσεις.

Σπάνια και περιορισμένης έκδοσης βινύλια, καθώς και χαρακτηριστικές συνεργασίες γραφιστών και φωτογράφων με μουσικούς, αναδεικνύουν το εξώφυλλο όχι απλώς ως μέρος ενός μουσικού άλμπουμ αλλά ως αυτόνομο έργο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η έκθεση διερευνά τις επιρροές και τις δημιουργικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο μουσικό και καλλιτεχνικό τοπίο και παράλληλα θυμίζει σημαντικές στιγμές της δισκογραφίας.

Μετά την πρώτη παρουσίασή της το 2025, επιστρέφει το 2026 διατηρώντας στοιχεία της αρχικής έκθεσης και προσθέτοντας νέο υλικό και νέες μουσικές εικόνες.

 

Παράλληλες δράσεις

Το πρόγραμμα των εκθέσεων εμπλουτίζεται με ξεναγήσεις, ειδικές παρουσιάσεις και συζητήσεις, καθώς και δράσεις αφιερωμένες στον κινηματογράφο και το βινύλιο.

Το podcast studio του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα βρίσκεται στον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων, έτοιμο να καταγράψει ιστορίες για κινηματογραφικές μηχανές και βινύλια.

Συλλέκτες θα μοιράζονται μουσικές επιλογές σε vinyl DJ sets από τις 21:00 έως τις 22:00, ενώ το jukebox της διοργάνωσης θα προσφέρει ξεχωριστές μουσικές ακροάσεις.

Φιλμ, καρούλια, κινηματογραφικά αξεσουάρ, πικάπ και γραμμόφωνα συμπληρώνουν την έκθεση, μαζί με ειδικές παρουσιάσεις ιστορικών κινηματογραφικών τεκμηρίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη ειδική συζήτηση για την εικαστική διάσταση των εξωφύλλων στους δίσκους βινυλίου, παιχνίδι αφιερωμένο στον κόσμο του βινυλίου, καθώς και δύο ειδικές ξεναγήσεις με τον ήχο αναλογικών μηχανών και προβολές ταινιών από παλαιότερες μηχανές προβολής.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν υπό το βλέμμα της Marilyn Monroe, μέσα από ειδική εγκατάσταση στον χώρο.

Παράλληλα, προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις με καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και μουσικούς γύρω από την εξέλιξη της σχέσης μουσικής και εικαστικής τέχνης και τη σημασία του εξωφύλλου ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ταυτότητα εκθέσεων

Γενικός Συντονισμός Εκθέσεων: Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Οργάνωση και Παραγωγή: Κώστας Κοσμαδάκης, Κώστας Μαρινάκης, Μάγκυ Αρσενίδη, Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Επιμέλεια και Στήσιμο Εκθέσεων: Κώστας Κοσμαδάκης, Κώστας Μαρινάκης, Μάγκυ Αρσενίδη, Νικολέτα Φραντζεσκάκη, Βάλια Χατζηχριστοδούλου, Μαριάνα Τοράκη, Ιάσωνας Ζερβός, Φρόσω Εμμανουηλίδου, Σοφία Νεμπαυλάκη, Παναγιώτης Φραντζεσκάκης

Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη, Δημήτρης Κυριακάκης
Video: Κώστας Κοσμαδάκης, Δημήτρης Κυριακάκης

Κείμενα για την έκθεση «Εικαστικά Τετράγωνα σε Μουσικούς Κύκλους»: Σταύρος Γρόσδος, Ρόμπυ Εξιέλ, Νίκος Πετρουλάκης, Αργυρώ Μποζώνη, Bill Van Siclen

Κείμενο για την έκθεση «Από την camera obscura στην ψηφιακή εποχή»: Ειρήνη Δελιδάκη

Επιλογή εξωφύλλων βινυλίων: Κλεοπάτρα Βεργεράκη, Γιώργος Βλαζάκης, Στέλλα Καμισάκη, Κώστας Κοσμαδάκης, Κώστας Μαρινάκης, Χάρης Παντελάκης, Νεκτάριος Πετροδασκαλάκης, Μανώλης Τζιλιβάκης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Επιλογή μουσικών αφισών: Ρόμπυ Εκσιέλ
Επιλογή και Επιμέλεια Κειμένων: Κώστας Μαρινάκης
Επιμέλεια κειμένων: Σταύρος Γρόσδος
Μεταφράσεις: Ηρίννα Χασιώτη

Τεχνική Υποστήριξη: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης
Με τη συνεργασία και την υποστήριξη: Δήμος Χανίων
Υποστήριξη: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Πλατανιά

Οργάνωση – Παραγωγή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Συνδιοργάνωση – Υποστήριξη: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων, Δήμος Πλατανιά

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή