Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

10.05.2022

Προβολές ντοκιμαντέρ με αφορμή την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης

Προβολές ντοκιμαντέρ
Τετάρτη 18 – Παρασκευή 20 Μαΐου στις 21:00
Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα τριήμερο με προβολές τριών ιστορικών ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, από την Τετάρτη 18 μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Οι προβολές των ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται με την παρουσία των σκηνοθετών και συντελεστών τους.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών:

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 21:00
Οι Γιοί του Θεού του Πολέμου (γυρισμένο το 1975 στα Χανιά)
Σκηνοθεσία: Michael Havas
Trailer: Οι Γιοί του Θεού του Πολέμου | Χανιά | Τετ. 18 Μαΐου -21:00 | Πνευματικό Κέντρο | Είσοδος Ελεύθερη – YouTube

Πέμπτη 19 Μαΐου, ώρα 21:00
Πέρα από το Τάγμα (γυρισμένο το 2016 στα Χανιά)
Σκηνοθεσία: Michael Havas
Trailer: Πέρα από το Τάγμα | Χανιά | Πέμπτη 19 Μαΐου – 21:00 | Πνευματικό Κέντρο Χανίων | Είσοδος Ελεύθερη – YouTube

Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 21:00
Ο Ερμής κράτησε την Αναπνοή του – Η Μάχη της Κρήτης
Σκηνοθεσία: Βικτώρια Βελλοπούλου
Παραγωγή: Cosmote TV
Trailer: Ο Ερμής κράτησε την Αναπνοή του | Χανιά – Πνευματικό Κέντρο | Παρ. 20 Μαΐου-21:00 | Είσοδος Ελεύθερη – YouTube

 

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία:

ΤΕΤ • 18/05 · 21:00
ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ | SONS OF TU MATA UENGA (1975)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MICHAEL HAVAS

Το 1977 οι επιζώντες του περίφημου 28ου τάγματος των Μαορί κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν χρήματα για μια προσκυνηματική κρουαζιέρα στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τους Μαορί, οι ψυχές των νεκρών δεν μπορούν να αναπαυθούν χωρίς τη συνομιλία των ηλικιωμένων γυναικών της φυλής που μόνες τους δημιουργούν μια γέφυρα μεταξύ των ζωντανών και εκείνων που έχουν περάσει στον άλλο κόσμο.

Στη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχαν Μαορί κινηματογραφιστές όμως ο Ned Nathan, επιζών του 28ου τάγματος κάλεσε τον Havas να κάνει μια ταινία αυτού του ιερού προσκυνήματος απορρίπτοντας πρόταση του τότε τηλεοπτικού σταθμού TVNZ.

Η ταινία ακολουθεί τους βετεράνους Μαορί σε γνωστά πεδία μάχης όπως ο κόλπος της Σούδας, ο λόφος 109 στο Μάλεμε, το Ελ Αλαμέιν, το Τεμπάγκα Γκαπ και το Μόντε Καζίνο. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας πομπής αντρών με ψυχικά τραύματα του πολέμου, που για πρώτη φορά στη ζωή τους αρχίζουν να μιλούν για τα 5 χρόνια πολέμου που έλειψαν από το σπίτι τους.

Οι Μαορί έχασαν πάνω από 600 από τους ηγέτες των φυλών τους, πολλοί από αυτούς στην Κρήτη. Όταν επέστρεψαν από τα χαρακώματα ανακάλυψαν ότι η χώρα τους εξακολουθούσε να τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η ταινία επιχειρεί να ανακαλύψει αν η θυσία τους ήταν μάταιη ή όχι.

ΠEM • 19/05 • 21:00
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΓΜΑ | BEYOND THE BATTALION (2016)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MICHAEL HAVAS – JULIAN ARAHANGA

Το ντοκιμαντέρ Πέρα από το Τάγμα (Beyond the Battalion) είναι η τρίτη ταινία του σκηνοθέτη Michael Havas. Μιλά για τη σχέση μεταξύ Κρήτης και Νέας Ζηλανδίας και παράλληλα εξερευνά την ευθραυστότητα της ανθρώπινης μνήμης. Τόσο για τους Κρητικούς όσο και για τους Μαορί, η Μάχη της Κρήτης το 1941 ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης ταυτότητάς τους, ένας νέος θρύλος που σφυρηλατήθηκε σε αυτό το μυθολογικό νησί.

Όταν ο Χάβας ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 1973, συγκινήθηκε τόσο πολύ από τη φιλοξενία και την αγάπη για τους Νεοζηλανδούς που βίωσε ώστε αποφάσισε να φτιάξει την ταινία Κάποτε σε ένα Νησί (Once upon an Island) για να ενημερώσει τους συμπατριώτες του για αυτόν τον ισχυρό δεσμό..

Το 1977 γύρισε μια δεύτερη ταινία με τίτλο Οι Γιοί του Θεού του Πολέμου (Sons of Tu Mata Uenga) που τον έφερε πίσω στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προσκυνηματική κρουαζιέρα από τους επιζώντες του 28ου τάγματος των Μαορί και τις γυναίκες τους. 42 χρόνια αργότερα επιστρέφει με το Πέρα απόν το Τάγμα (Beyond the Battalion) για να διαπιστώσει ότι οι πολεμιστές που κινηματογράφησε το 1975 και το 1977 δεν βρίσκονται πια στη ζωή και ότι τώρα εναπόκειται στα παιδιά και τα εγγόνια τους να κρατήσουν ζωντανή την κληρονομιά της θυσίας τους.

ΠΑΡ • 24/09 • 21:00
Ο ΕΡΜΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ | ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: COSMOTE TV

Το 12ήμερο της γενναίας αντίστασης του Κρητικού λαού που συγκλόνισε την Ευρώπη και ήταν καθοριστικό στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941. Υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», οι Γερμανοί ξεκινούν την αεραπόβαση για την κατάληψη της Κρήτης. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια πολεμικά χρονικά θα επιχειρούνταν μία τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση από αέρος. Έχοντας ήδη κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η νίκη αναμενόταν να είναι εύκολη υπόθεση για τον πιο καλά εξοπλισμένο στρατό της εποχής. Η ελίτ της πολεμικής μηχανής της Ναζιστικής Γερμανίας, οι Αλεξιπτωτιστές της παντοδύναμης Luftwaffe, επιστρατεύτηκαν για την άμεση κατάληψη του στρατηγικής σημασίας νησιού. Όμως, οι υπολογισμοί των Γερμανών αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις, καλά πληροφορημένες από τις υποκλοπές ULTRA, επέφεραν σοβαρότατες απώλειες στα στρατεύματα που έπεφταν από τον ουρανό. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Κρήτης, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους αμαχητί, έγιναν μια γροθιά και αντιστάθηκαν με πρωτοφανές σθένος, γενναιότητα και αυτοθυσία.

Μετά από 12 ημέρες Μάχης, η Κρήτη «έπεσε» τελικά την 1η Ιουνίου 1941. Ωστόσο, η νίκη αυτή αποδείχτηκε «πύρρειος» για τους Γερμανούς. Οι απώλειες τους ήταν τέτοιες που δεν επιχείρησαν ποτέ ξανά άλλη αεροπορική έφοδο τέτοιας κλίμακας. Για την αντίσταση που προέβαλαν στους κατακτητές, οι Κρητικοί πλήρωσαν έναν βαρύ φόρο αίματος. Έβαλαν όμως για πρώτη φορά τον λαϊκό παράγοντα στην εξίσωση του πολέμου.

Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Δήμος Χανίων, DocStories Ημέρες Ντοκιμαντέρ

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή