Δίκτυο FM 91.5

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

23.05.2022

“Ανοιχτά Πανιά 2023” Περφόρμανς – Ακουστικό & χορογραφικό έργο _ 1 – 3 Νοεμβρίου

Περφόρμανς – Ακουστικό & χορογραφικό έργο
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου – Παρασκευή 3 Νοεμβρίου
Εθνικό Στάδιο Χανίων

Συνομιλίες / Χανιά
Ίρις Καραγιάν
Περφόρμανς – Ακουστικό & χορογραφικό έργο
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: chania-culture.gr

Η περφόρμανς «Συνομιλίες / Χανιά» είναι ένα ακουστικό και χορογραφικό έργο που εμπνέεται από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων της πόλης που ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταγράφει ηχητικά και ενσώματα τις μνήμες και τις σκέψεις τους. Εφαρμόζοντας πρακτικές καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας αρχείου, οι συντελεστές του έργου συνομίλησαν με αθλητές/αθλήτριες και προπονητές/τριες καταγράφοντας τις αφηγήσεις τους και ακολούθως δημιούργησαν ένα συλλογικό αρχείο. Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του δημόσιου χώρου ως τόπο διαλόγου αλλά και ως μέσο ιστορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, το έργο αφουγκράζεται τις προσωπικές ιστορίες και τις μετασχηματίζει σε μια χορογραφημένη επιτελεστική εμπειρία.
Η ακουστική και χορογραφική περφόρμανς «Συνομιλίες / Χανιά» πραγματοποιείται στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, έναν ζωντανό και ιστορικό χώρο για τον αθλητισμό και την πόλη. Οι θεατές προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη χορογραφημένη περιπατητική διαδρομή σε χώρους του σταδίου, ακούγοντας ψηφιακά μέρος του αρχείου των αφηγήσεων των αθλητών/τριών και παρακολουθώντας παράλληλα τις ζωντανές δράσεις που τις συνοδεύουν. Το αρχείο των συνομιλιών μετασχηματίζεται και επαν-ενεργοποιείται μέσω της κίνησης των ερμηνευτών/τριών αποτυπώνοντας εκ νέου τις προσωπικές μνήμες και ιστορίες των αθλητών/τριών των Χανίων.
Την καλλιτεχνική δράση «Συνομιλίες / Χανιά» συνοδεύει και έντυπη έκδοση, η οποία καταγράφει και αποτυπώνει τον προφορικό, προσωπικό και αφηγηματικό λόγο των αθλητών/τριών και των προπονητών/τριών που συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ενός πορτρέτου της πόλης και της αθλητικής της πραγματικότητας. Αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής και χορογραφικής πρακτικής της Ίρις Καραγιάν που μελετά τη σχέση σώματος και αρχείου, καθώς και τη σχέση του αθλητισμού με το σύγχρονο χορό, ενώ εμπλουτίζει επίσης την καλλιτεχνική και ερευνητική πρακτική του Γιώργου Μαραζιώτη σχετικά με το αρχείο ως μέσο καλλιτεχνικής πρακτικής και τόπο διαλόγου.

Τετάρτη 1 έως και Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023
Ώρες έναρξης: 18:00 & 20:00
Διάρκεια: περίπου 40 λεπτά
Εθνικό Στάδιο Χανίων

*Οι θεατές θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους φορτισμένο κινητό ή tablet με δυνατότητα διασύνδεσης σε δίκτυο (5G – WIFI) και ακουστικά, καθώς η ηχητική κάλυψη της παρουσίασης γίνεται με ζωντανή μετάδοση μέσω δικτύου (live streaming).
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: chania-culture.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
-Εργαστήριο: Αρχεία και Καλλιτεχνικές Πρακτικές
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο Αρχεία και Καλλιτεχνικές Πρακτικές εστιάζει στην έννοια του αρχείου, προσεγγίζοντάς το μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές που το διερευνούν και το μετασχηματίζουν σε παραστασιακό υλικό.
Για τους σκοπούς του εργαστηρίου, το οποίο πλαισιώνει την χορογραφική περιπατητική διαδρομή «Συνομιλίες / Χανιά» που χρησιμοποίησε αντίστοιχη μεθοδολογία για τη δημιουργία της, θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από το χώρο της τέχνης και της ιστορίας. Θα αντλήσουμε υλικό από προϋπάρχοντα προφορικά αρχεία και θα δοκιμάσουμε στην πράξη τρόπους μετασχηματισμού των εν λόγω αρχείων.
Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με μία εισαγωγή για την έννοια του αρχείου, τους μηχανισμούς συλλογής, κατανόησης κι αφήγησής του, για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες με τις οποίες το αρχείο γίνεται η αφετηρία και η βάση συγκεκριμένων καλλιτεχνικών πρακτικών.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:
• θα μελετήσουμε την έννοια του προφορικού αρχείου -θεωρητικά και πρακτικά- αντλώντας παραδείγματα από το χώρο των τεχνών και της ιστορίας
• θα συζητήσουμε και θα καταγράψουμε υπάρχουσες ερευνητικές μεθοδολογίες και καλλιτεχνικές πρακτικές σε σχέση με το αρχείο, τη μνήμη, το σώμα και το χώρο
• θα αντλήσουμε υλικό από επιλεγμένα προφορικά αρχεία που θα αποτελέσουν τη δική μας περίπτωση μελέτης για το πώς δημιουργείται ένα αρχείο και πώς το επεξεργαζόμαστε
• θα οργανώσουμε μικρότερες ομάδες οι οποίες θα δουλέψουν με το αρχείο της επιλογής τους με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σύντομο έργο, με όποιο μέσο επιθυμούν (π.χ: σώμα, γραφή, εικαστικά, φωτογραφικά, ηχητικά, αρχιτεκτονικά, κ.ά).
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από την χορογράφο Ίρις Καραγιάν και την δραματουργό Μπετίνα Παναγιωτάρα που τα τελευταία χρόνια μελετούν μέσα από τις πρακτικές τους τις σχέσεις μεταξύ αρχείου, μνήμης και σώματος.

 

Χώρος Διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής του εργαστηρίου:
Κυριακή 29 & Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, 18:00-21:00

Απευθύνεται σε:
Το κάλεσμα απευθύνεται σε σπουδαστές/τριες, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, εικαστικών, ήχου και εικόνας, καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς κι αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: events@anoixtapania.gr
-Πρωινή περφόρμανς για σχολεία/μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η περφόρμανς απευθύνεται και σε μαθητές/σχολικές ομάδες Λυκείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χορό/κίνηση, στον αθλητισμό και στον ήχο/ψηφιακά μέσα.
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 11:00
*Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση μεταξύ συντελεστών και μαθητών
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων για τις σχολικές ομάδες στο email: events@anoixtapania.gr
-Συζήτηση με το κοινό μετά την περφόρμανς
Οι συντελεστές της περφόρμανς θα συζητήσουν με το κοινό για την δημιουργία του έργου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου μετά την τελευταία περφόρμανς.

 

 

Άκου τα podcasts του Δίκτυο FM 91.5 από την αγαπημένη σου εφαρμογή