Εικαστικό Εγχείρημα "Σοβαρά Παιχνίδια"

LogoDiktyoFm915 160px

Εικαστικό Εγχείρημα "Σοβαρά Παιχνίδια"

giali tzami marketou tzeni sovara paixnidia

Εικαστικό Εγχείρημα "Σοβαρά Παιχνίδια"
Τρίτη 12 - Κυριακή 31 Οκτωβρίου
Γιαλί Τζαμί (Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν)

 

 

 

Ανοιχτό κάλεσμα για τις ανάγκες του project
Μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, μέσω της συνεισφοράς (δανεισμό) ατομικών πολύχρωμων μικρών χαλιών και οικιακών φuτών εσωτερικού χώρου, από την κοινότητα των Χανίων, στο πλαίσιο του έργου “Σοβαρά Παιχνίδια”...(Δείτε περισσότερα στο τέλος της σελίδας)

 

Εγκαίνια Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 19:30 μμ στο Γιαλί Τζαμί.
Κατά τα εγκαίνια θα λάβει χώρα μια τελετή αλληλεγγύης, χαλάρωσης, διαλογισμού και φροντίδας που φιλοξενείται από την καλλιτέχνιδα και συντονίζεται από ένα θεραπευτή.

Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games,Tζενη Μαρκετου

H Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έχει τη χαρά να παρουσιάσει τα Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games, ένα πολυμερές, συμμετοχικό έργο της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Νέα Υόρκη. Η Μαρκέτου λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το παλίμψηστο του τζαμιού Κουτσούκ Χασάν γνωστού ως Γιαλί Τζαμί που δεσπόζει στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, θέτει ζητήματα μνήμης, τραύματος και φροντίδας. Το έργο της θεματοποιεί την αισθητική της αποαποικιοποίησης ως μέσο αμφισβήτησης της κυρίαρχης, ηγεμονικής και αποικιοκρατικής άποψης που διαπερνά την ιστορία, τα μνημεία και τους υπόλοιπους χώρους μνήμης στα Χανιά, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έργο Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games αποτελεί μια ανάθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων στην καλλιτέχνιδα σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Τζένη Μαρκέτου.

Για το έργο Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games το Γιαλί Τζαμί σχεδιάστηκε από τη Μαρκέτου ως χώρος εργαστηρίου, εξοπλισμένος με υβριδικές δομές καθισμάτων, μικρά τραπέζια, ράφια, βιβλία, φυτά εσωτερικού χώρου, χαλιά κ.ά. Το Σοβαρά Παιχνίδια /Serious Games είναι ένα διαδραστικό έργο, σε στενή σχέση και αλληλεπίδραση με την κοινωνία των Χανίων το οποίο εξελίσσεται μέσα από ένα δημόσιο πρό-γραμμα που έχει επιμεληθεί η Τζένη Μαρκέτου. Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, παρουσία της καλλιτέχνιδας με τη συμμετοχή νέων, φοιτητών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών, ανθρωπολόγων, μουσικών και άλλων δημιουργών της πόλης. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις της Μαρκέτου με αντιπρόσωπους διαφορετικών κοινοτήτων οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση μιας βιντεοεγκατάστασης στο Τζαμί, εργαστήρια, συγκεντρώσεις, συλλογικές αναγνώσεις, παραστάσεις που οργανώνονται σε καθημερινή βάση. Θα λάβουν χώρα πέντε εργαστήρια, το πρώτο με τίτλο Αισθητική και σχεδιάσματα αποαποικιοποίησης, το δεύτερο με τίτλο Φωνές γυναικών, το τρίτο με τίτλο Ενθυμούμενοι αποτυπώματα. Φτιάχνοντας αφίσες, το τέταρτο με τίτλο Ηχητική μνήμη και το πέμπτο με τίτλο Οιδίπους Rex-Πρόβες για ένα αναστοχαστικό μέλλον, ένα εργαστήριο που περιλαμβάνει ανάγνωση αναλογίου και θα γίνει μέσω ZOOM στο διαδίκτυο.

Το εικαστικό εγχείρημα Σοβαρά Παιχνίδια / Serious Games κατέστη δυνατό μέσω της στενής συνεργασίας της Μαρκέτου με τους Παναγή Μαρκέτο ( αρχιτέκτονα), Μυρτώ Κοντομιτάκη (μουσειολόγο), Βασιλική Γιακουμάκη (ανθρωπολόγο), Αμαλία Κωτσάκη (αρχιτέκτονα), Πενελόπη Παπαηλία (ανθρωπολόγο), Κατιλένα Π. Σταθάκου (τουρκολόγο), Δέσποινα Μπενιουδάκη (ιστορικό τέχνης, ακτιβίστρια), Constantin Fischer (καλλιτέχνη), Νεκτάριο Μητριτσάκη (θεραπευτή), Όλγα Βερυκάκη (καλλιτέχνιδα), Δημήτρη Μπαρνιά (μουσικολόγο), Χρήστο Φραδέλλο (θρησκειολόγο), φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μαθητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και με τους υπεύθυνους του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Κατά την διάρκεια του έργου, θα λειτουργήσει διαδικτυακά ένα blog το Ε-Lexicon, όπως το ονομάζει η καλλιτέχνιδα που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο με ψήγματα και αποσπάσματα των καθημερινών δράσεων καθώς αυτές εξελίσσονται στο Γιαλί Τζαμί. Μετά τη λήξη του έργου, θα τυπωθεί δίγλωσσος κατάλογος με φωτογραφίες, κείμενα της καλλιτέχνιδας, του επιμελητή, ανθρωπολόγων, ακτιβιστών, φιλοσόφων, μαθητών και άλλων καλεσμένων.

Το Γιαλί Τζαμί θα είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, 5 μμ-9 μμ, πλην της Τετάρτης που θα είναι από 7 μμ-9 μμ με παρούσα την καλλιτέχνιδα.
Οι ώρες των εργαστηρίων, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο τηλέφωνο 28210.92294.

Τζένη Μαρκέτου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι multidisciplinary καλλιτέχνιδα, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διδά-σκει New Media Art and Social Engagement στο New School for Social Research. Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις στο Cal Arts, Cooper Union School of Art, SVA, Pratt Institute, Apex Art και Columbia University, μεταξύ άλλων.
Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο του CITI Arts Corps Grants, της Nέας Yόρκης (2021), ενώ είναι Artιst in Residence στο SwaleLab στο Governors Island στη Νέα Υόρκη, όπου κάνει επιτόπια καλλιτεχνική έρευνα στους υδάτινους δρόμους (water ways ) της Νέας Υόρκης, για το διεπιστημονικό της υπό εξέλιξη έργο και ταινία με τίτλο RIVERING as a Decolonial Possibility. Παράλληλα προετοιμάζει κι ένα συνοδευ-τικό κομμάτι με τίτλο Wet Gatherings το οποίο συνίσταται από μια δη-μόσια συγκέντρωση προφορικού λόγου με καλλιτέχνες, ποιητές, ακτιβιστές, μέλη από νεολαίες και επικεφαλής κοινοτήτων, σε πραγματικό χρόνο.
Το επερχόμενο διεπιστημονικό έργο με τίτλο Σοβαρά Παιχνίδια /Serious Games (2021) παρουσιάζεται στο Γιαλί Τζαμί Χανίων με α-νάθεση από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Το έργο της Μαρκέτου έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις, μπιε-νάλε, μουσεία και γκαλερί, όπως το Decolonize Hellas; The School of Water, Biennial de Mediterranean 19, San Marino (2021); Parliament of Bodies, Documenta 14, Αθήνα/ Κάσελ; Manifesta, European Biennial; Biennial της Σεβίλλης, Ισπανία; Biennial του Σάο Πάολο, Βραζιλία; Bi-ennial de Cartagena, Κολομβία; ZKM Center for Media Arts, Karlsruhe; Museum Tinguely, Basel; Kumu Art Museum, Estonia; The High Line, New York; Contemporary Art Museum of the Basque Country ARTIUM; Museum Reina Sofia, Madrid; Queens Museum, New York , The New Museum, New York, The National Museum of Contemporary Art (EMST), Αθήνα · ApexArt, Abrons Art Center, Radiator Gallery στη Νέα Υόρκη, Yoyce Yohouda Gallery, Μόντρεαλ στον Καναδά, Fourth Wall Gallery στο Βερολίνο, Au QuinzE Artist Laboratory στο Παρίσι, Kungsängen Πολιτιστικό Κέντρο, Bro στη Σουηδία και σε άλλες χώρες.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία και δημοσιεύσεις, όπως ”Organizing from Below" (2016), The School of Everything, Doc-umenta 14 (2017) Perform Interdependency, Kassel University Press (2017), More Art in the Public Eye, Duke University Press (2019).

Ανοιχτό κάλεσμα για τις ανάγκες του project
“Σοβαρά Παιχνίδια / Serious Games”
από τη διεθνή εικαστικό Τζένη Μαρκέτου (Jenny Marketou)

Μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, μέσω της συνεισφοράς (δανεισμό) ατομικών πολύχρωμων μικρών χαλιών και οικιακών φuτών εσωτερικού χώρου, από την κοινότητα των Χανίων, στο πλαίσιο του έργου “Σοβαρά Παιχνίδια”, από την εικαστικό Τζένη Μαρκέτου, το οποίο θα παρουσιαστεί από 12 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, στο Γιαλί Τζαμί, στα Χανιά, με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Το “Σοβαρά Παιχνίδια” αποτελεί μια διαδραστική πλατφόρμα, που υποστηρίζει δράσεις, συλλογή αφηγήσεων, πρόσκληση-πρόκληση, τροφή για σκέψη και εργαστήρια δημιουργικότητας, γύρω από την έννοια της απο-αποικιοποίησης, όλα υπό τη σκέπη ενός μνημείου-συμβόλου για την πόλη των Χανίων, το Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι.
Πώς θα πρέπει να αξιολογείται η έννοια ενός μνημείου που στέκεται σαν ένας ισχυρός και σιωπηλός αφηγητής ιστοριών, οι οποίες πολλές φορές χορογραφούν το πώς συμπεριφερόμαστε;

Η Μαρκέτου αναδιαμορφώνει το χώρο του Τζαμιού σε ένα χώρο εργαστηρίου, εξοπλισμένο με υβριδικές δομές καθισμάτων, μικρά τραπέζια, ράφια, βιβλία, τοπικά φυτά, χαλιά που θα προσφερθούν για χρήση από μέλη της κοινότητας των Χανίων, κατόπιν του συγκεκριμένου Open Call, καθώς και video screen με συνεντεύξεις. Σχεδόν όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν υπολείμματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, τα οποία βρίσκουν νέες χρήσεις.

Για το δανεισμό χαλιών, δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη μορφή ή τις ακριβείς διαστάσεις και η ποικιλομορφία ενθαρρύνεται. Τα χαλάκια αυτά είναι ένα συμβολικό καλοσώρισμα, αλλά και προστασία και τρόπος συμετοχής από την κοινότητα στο έργο της Μαρκέτου, καθώς η καλιτέχνις θα τα χρησιμοποιήσει για μια εγκατάσταση (βάζοντας το ένα επάνω στο άλλο) η οποία θα αποσυναρμολογείται, ενώ τα χαλάκια θα μεταφέρονται και θα εγκαθίστανται σε διαφορετικά σημεία του Τζαμιού, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε δράσης.

Με την ίδια λογική, τα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο συμβολίζουν τη συμμετοχή της κοινότητας, αλλά φέρνουν μέσα στο χώρο τη φύση, σαν ανταλλαγή φιλίας και προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος μιας ανοικτής προς επέκταση και διάταξη εγκατάστασης στο Γιαλί Τζαμί.
Τα χαλάκια και τα φυτά που θα δανειστούν, θα καταγραφούν και το όνομα του δωρητή θα είναι τυπωμένο και εκτεθειμένο στο Γιαλί Τζαμί.

Η ομάδα του έργου δεσμεύεται να μεριμνήσει για την κατάλληλη συντήρηση και περιποίηση των αντικειμένων και φυτών στη διάρκεια του έργου και όλα θα επιστραφούν στον εκάστοτε δωρητή, μία ημέρα πριν τελειώσει η έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Μυρτώ Κοντομιτάκη τηλ. 6984042009

Woman Love GIF by diktyo fm 91.5 downsized large

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button