Έκθεση: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

LogoDiktyoFm915 160px

Έκθεση: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

myrtis chania giali tzamisi diktyofm

Έκθεση: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου - Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου
Γιαλί Τζαμί - Παλιό λιμάνι

 

 

 

Λόγω των ειδικών συνθηκών, που διαμορφώθηκαν, έπειτα από την απώλεια του μεγάλου Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, αναβάλλονται και θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10/9/2021, στις 19.00.

 

Η «11χρονη αρχαία Αθηναία» Μύρτιδα στα Χανιά – Έκθεση: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στον χώρο του Γιαλί Τζαμί


Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, θα φιλοξενηθεί, στον χώρο του Γιαλί Τζαμί, από τις 10 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η επικοινωνία μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης και η ένωση του χθες με το σήμερα.
Με την έκθεση προβάλλεται ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα: το αναπλασμένο πρόσωπο της 11χρονης Αθηναίας, της Μύρτιδας, που υπήρξε, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., στον Λοιμό των Αθηνών.

Λίγα λόγια για τη Μύρτιδα:
Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και πέθανε από το λοιμό, που αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον ίδιο τον Περικλή.
Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό, αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της Ιατρικής.
Οι επιστημονικές έρευνες για τη λύση του μυστηρίου πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη σε τυχαία επιλεγμένα οδοντικά κατάλοιπα από τον ομαδικό τάφο του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Τα κατάλοιπα αναλύθηκαν με ελληνικά εργαστήρια από Έλληνες επιστήμονες με βάση τις σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA. Οι ερευνητές εντόπισαν το βακτήριο της SalmonellaentericaserovarTyphi, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση του τυφοειδούς πυρετού.

Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο. Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε. Το κρανίο «πήρε ξανά οστά» στους χώρους του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά και στη συνέχεια αναπλάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έκτοτε έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 18:00, τα Χανιά καλωσορίζουν την Μύρτιδα και τον κ. Παπαγρηγοράκη στο τόπο καταγωγής του, σε διαδικτυακή εκδήλωση με δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής, μέσω της παρακάτω σύνδεσης:
Join Zoom Meeting:
https://zoom.us/j/98905927425?pwd=SGhZU2xSV05aRXZVVEZFRjdyZW9BUT09
Meeting ID: 989 0592 7425

Σας περιμένουμε όλους για να γνωρίσετε τη συναρπαστική ιστορία της Μύρτιδας, τις προκλήσεις που ξεπέρασε, τις τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν, πώς ενέπνευσε επιστήμονες και καλλιτέχνες και την διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς ως «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ», να γίνει γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ, νόμισμα από Εθνικό Νομισματοκοπείο και πολλά άλλα! Στο τέλος της παρουσίασης θα υπάρχει η δυνατότητα για ζωντανή συζήτηση και ερωτήσεις.
Από τις 10 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με ελεύθερη είσοδο οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης των Χανίων, θα μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση στο Γιαλί Τζαμί.

Woman Love GIF by diktyo fm 91.5 downsized large

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button