Δεκέμβριος 2017

LogoDiktyoFm915 160px

Δεκέμβριος 2017

December2017Δεκέμβριος 2017 


 

Η Μαρία Σουρουκίδου προτείνει:

΄΄Χριστούγεννα΄΄
Στίχοι-Μουσική:Φοίβος Δεληβοριάς
Ερμηνεία:Φοίβος Δεληβοριάς
Δίσκος:Καθρέφτηςς 2003

Για αυτόν τον γιορτάρη μήνα,τον Δεκέμβρη, προτείνω ένα τραγούδι λίγο διαφορετικό απ΄τα γνωστά των Χριστουγέννων.
Ένα τραγούδι που συνδιάζει το παραμύθι των Χριστουγέννων με την ταυτόχρονη απομυθοποίηση όλου αυτού του φανταχτερού τοπίου.
Λένε...ότι οι γιορτές είναι για τα παιδιά! και εκεί ακριβώς μας γυρίζουν οι στίχοι του Φοίβου Δεληβοριά..
στα παιδικά μας Χριστούγεννα..που βλέποντάς τα τώρα από μακριά ως ενήλικες,μας γεννούν μια γλυκιά μελαγχολία και νοσταλγικές αναμνήσεις αλλά στον επόμενο στίχο του τραγουδιού μας περιμένει μια γενναιόδωρη δόση πραγματικότητας!
Τις χρειαζόμαστε αυτές τις αντιφάσεις...το γιορτινό παραμύθι που θα τυφλώσει για λίγες ημέρες τα καθημερινά προβλήματα με τα λαμπιόνια του τα φανταχτερά...
αλλά και την πραγματικότητα που μας αναγκάζει να φέρουμε ένα παραμύθι στα μέτρα μας και στα γνώριμα φωτάκια της καθημερινής μας φάτνης.
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν,με όλα αυτά που θυσιάζουμε και ανασταίνουμε κάθε χρόνο

 

Ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης προτείνει:

1) "Δε λες κουβέντα" - Σωτηρία Μπέλλου- Δ. Μούτσης.

Μουσική: Δήμος Μούτσης, στίχοι: Κώστας Τριπολίτης

Τραγούδι που έχει καταγραφεί στα all time classics. Όμορφη μελωδία, στίχος που μιλάει, ερμηνεία απόλαυση.

 

2) "Ο Γέρος" ταμπαχανιώτικο (Κρητικό ρεμπέτικο) Στέλιος Λαϊνάκης

Ένα όμορφο δείγμα από τα περίφημα Ταμπαχανιώτικα- τα ρεμπέτικα της Δυτικής Κρήτης. Εδώ εκτελεσμένο από τους Στέλιο και Λεωνίδα Λαϊνάκη τους ανθρώπους στους ποίους χρωστάμε την καταγραφή και διάδοση των ιδιαίτερων αυτών τραγουδιών.

 

Η Αριάδνη Παντίδου προτείνει:

Moondance - Van Morrison

Οι "Χαμηλές Πτήσεις" προτείνουν για τον Δεκέμβρη το Moondance-van Morrison μιας και ο μήνας ξεκινάει με την πιο εντυπωσιακή πανσέληνο της φετινής χρονιάς!!!

 

Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη προτείνει:

Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου
Στίχοι-μουσική-ερμηνεία: Διονύσης Σαββόπουλος
από το δίσκο "Ο Χρονοποιός"

Ο Δεκέμβρης ήταν πάντα για μένα μήνας αναμονής. Προσμονής καλύτερα. Όχι τόσο για τα Χριστούγεννα, μα για την αλλαγή του χρόνου, αυτή τη μαγική μετάβαση από τις 31 Δεκεμβρίου στην 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Θυμάμαι ως παιδί την ανυπομονησία των τελευταίων ημερών, τις ετοιμασίες στο σπίτι, τα σούρτα φέρτα στα μαγαζιά, τα μαγειρέματα, τα δώρα που κρυφά ετοίμαζε ο καθένας.
Η μαμά είχε φτιάξει μια στολή Αη-Βασίλη και φρόντιζε κάθε χρόνο να βρει κάποιον φίλο, πρόθυμο να τον υποδυθεί: ήταν μαζί μας στο σπίτι όλη τη βραδειά της παραμονής Πρωτοχρονιάς και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αποσυρόταν για να ντυθεί τη φορεσιά και να εμφανιστεί στις δώδεκα ακριβώς φορτωμένος με ένα μεγάλο μπόγο γεμάτο με τα δώρα όλων προς όλους, που ωστόσο -υποτίθεται- πως εκείνος τα έφερνε. Δεν είναι πως το πίστεψα ποτέ σαν αλήθεια, μα έχω μια γλυκειά ανάμνηση από όλη εκείνη τη βαβούρα που γινόταν κάθε φορά. "Ο Άγιος Βασίλης, ο Άγιος Βασίλης!!" Πόσο άρεσε στη μαμά να σκηνοθετεί κάθε χρόνο αυτή την ίδια σκηνή. Και πόσο την απολαμβάναμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.
Ώσπου μια χρονιά, η μαμά δήλωσε: "Εμένα τα παιδιά μου μεγάλωσαν, ας αναλάβει άλλος να οργανώνει τον Άγιο Βασίλη". Και κανείς δεν ανέλαβε, κι ο Άη Βασίλης ποτέ δεν ξαναήρθε. "'Ωστε αυτό ήταν; Μεγάλωσα!; Ε, αφού το λέει η μαμά..."
Όλα αυτά μου θυμίζει αυτό το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, κάθε φορά που το ακούω...
Καλές γιορτές σε όλους!

Πρωτοχρονιές σε χρόνους άλλους
Πρωτοχρονιές με τους μεγάλους
μικρός εσύ μικρός κι ο χρόνος
αλλάζατε κι οι δυο συγχρόνως
.............................................

Ποιος θα νοιαστεί και ποιος θα παίξει
Χρονοποιός ας είναι η λέξη
γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα
κι εμείς τους δίνουμε ένα σχήμα

 

Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος προτείνει:

"Σαλαμίνα" - Δημήτρης Μητσοτάκης & Παναγιώτης Κατσιμάνης feat. Απόστολος Ρίζος

"Ο χρόνος ροκανίζει τη ματιά, όπως η αρμύρα το παλιό σκαρί στη Σαλαμίνα". Η "Σαλαμίνα" είναι ό,τι πιο... φρέσκο κυκλοφορεί στα μουσικά πράγματα αυτή τη στιγμή. Βασικά μέλη των Ενδελέχεια οι Δημήτρης Μητσοτάκης και Παναγιώτης Κατσιμάνης για αρκετά χρόνια, συνεργάζονται ξανά για πρώτη φορά μετά το 2001 που ο τελευταίος αποχώρησε από το γκρουπ. Για την ιστορία το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος ήταν το "Σ' ένα μεγάλο αύριο" το 2008 και έκτοτε ο Δημήτρης Μητσοτάκης ακολούθησε σόλο πορεία. Το τραγούδι υπηρετεί με την όμορφη, βαθειά και ισορροπημένη φωνή του ο Απόστολος Ρίζος.

 

Ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης προτείνει:

«Χριστούγεννα»
Στίχοι/Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Μήνας Δεκέμβριος… και πως μπορείς να απομακρυνθείς από την πεπατημένη των Χριστουγέννων ..; Έτσι λοιπόν δεν θα πρωτοτυπήσω… Αφορμή για να επιλέξω το τραγούδι αυτό δεν ήταν μοναχά ο τίτλος του. Η αφορμή δόθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Φοίβου Δεληβοριά στην πόλη μας για δύο – υπέροχες – βραδιές. Απλός, υπέροχα άμεσος με το κοινό, με πολλές ιστορίες να συνοδεύουν τα τραγούδια σα να ήταν αναπόσπαστο μέρος αυτών. Και οι στίχοι τους. Ο Φοίβος έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να χρησιμοποιεί με άνεση των πλούτο της ελληνικής γλώσσας με λέξεις «δύσκολες» …από μόνες τους ίσως «κακόηχες» δημιουργώντας στο τέλος μια υπέροχη εικόνα… γιατί αυτό ίσως είναι περισσότερο. Ένας εικονοπλάστης. Απτό παράδειγμα και η μουσική επιλογή για το μήνα αυτό… εικόνες της «αγίας ελληνικής οικογένειας» με όλες τις παθογένειες, τις υπερβολές… και μέσα σ’ όλα αυτά φυσικά ο - πληγωμένος- έρωτας. Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που ξεγυμνώνει τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων… που ίσως, μεγαλώνοντας πια, να θέλαμε ακόμα να τα πιστεύαμε… μήπως και γλυκαίναμε λιγάκι και γινόμασταν και πάλι παιδιά…
Καλή σας ακρόαση… και καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!

 

 

 

 

 

 

 

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button