Νοέμβριος 2017

LogoDiktyoFm915 160px

Νοέμβριος 2017

November2017Νοέμβριος 2017

 

 

 

 

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης προτείνει:

«Από μέσα πεθαμένος»
Διασκευή από την Κατερίνα Ντούσκα
Στίχοι/Μουσική: Κλέων Τριανταφύλλου (Αττίκ)
Πρώτη ερμηνεία: Δανάη Στρατηγοπούλου

Ας αρχίσουμε με την παρουσίαση του τραγουδιού για τον μήνα Νοέμβριο…έρχεται από τα παλιά. Ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1926…δημιούργημα του Αττίκ σε πρώτη ερμηνεία από την Δανάη Στρατηγοπούλου. Έκτοτε τραγουδήθηκε άλλη μια φορά από την Αρλέτα το 1987. Κλέων Τριανταφύλλου…ή γνωστότερος ως Αττίκ, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του λεγόμενου «ελαφρού τραγουδιού» στις αρχές του 20ου αιώνα. Ζωή που θα μπορούσε αβίαστα να γίνει κινηματογραφική ταινία… Αίγυπτος, Παρίσι, Αθήνα… επιτυχίες πολλές, αναγνώριση, δόξα, πίκρες… και έρωτες. Άλλοι ανεκπλήρωτοι, άλλοι κρυφοί, άλλοι καταδικασμένοι. Αποτέλεσμα κάποιας τέτοιας μορφής και το τραγούδι αυτό. Δανάη Στρατηγοπούλου … ζωή παράλληλη με του Αττίκ, μοιράστηκε μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Συγγραφέας, μεταφράστρια, αλλά πάνω απ’ όλα η βασική ερμηνεύτρια συνθέσεων του Αττίκ.
Και τώρα στην ουσία….
Πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις και συχνά «αντιπαραθέσεις» περί πρωτότυπου ή διασκευασμένου τραγουδιού. Είναι ίσως ένα θέμα τόσο υποκειμενικό, που από τη φύση του μάλλον δεν βοηθάει στο να τα καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Σεξπηρικά λοιπόν διατυπωμένα το ερώτημα είναι…πρωτότυπο ή διασκευή; Προσωπικά δεν έχω τέτοιου είδους διλήμματα. Η μουσική, τα τραγούδια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, εμπλουτίζεται, χρωματίζεται…δεν παύουν να υπάρχουν, δεν «πεθαίνουν». Τα τραγούδια, όταν θέλουμε να τα μελετήσουμε δεν πρέπει να τα ξεκόβουμε από τον χρόνο και τον τόπο που δημιουργήθηκαν. Τις κοινωνικές, πολιτισμικές ή ακόμα και τις πολιτικές συνθήκες που το συνοδεύουν. Κι έτσι παίρνουν κάθε φορά σχήμα, φόρμα, σαν το υγρό σ’ ένα γυάλινο δοχείο. Ελάχιστα έχουν καταφέρει να σπάσουν το γυαλί και εν πολλοίς να διαμορφώσουν μαζί με άλλες παραμέτρους μια κοινωνία. Κανείς δεν έχει στην «ιδιοκτησία» του ένα τραγούδι. Από τη στιγμή που ο δημιουργός το κοινοποιεί είναι κτήμα όλων…ακροατών, κριτικών, μουσικών, «ειδημόνων» ή μη. Το θέμα δεν είναι αν το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο ή όχι. Εδώ μπαίνει η υποκειμενικότητα του θέματος. Κανείς δεν μπορεί να μας ορίσει τι μας αρέσει και τι όχι…η δημοκρατικότητα της μουσικής σε όλο της το μεγαλείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια διασκευή είναι πολλές φορές αυτή που έχει οδηγήσει κάποιους στην ανεύρεση της πρώτης παρουσίασης και της ενδεχόμενης ιστορίας που τη συνοδεύει. Η γνώμη μου…καλώς διασκευάζονται τα τραγούδια. Άλλοτε μου αρέσει η διασκευή και άλλοτε όχι, αλλά αυτό όπως είπαμε είναι υποκειμενικό. Και σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάμε την ουσία της μουσικής, που συχνά χάνεται πίσω από πομπώδεις εκφράσεις, κριτικές και αναλύσεις. Να μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Με ένα ευχαριστώ για την γνωστοποίηση της εν λόγω διασκευής… Καλή σας ακρόαση!

 

Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος προτείνει:

Μίλτος Πασχαλίδης - Στις Ξερολιθιές


Οι "ξερολιθιές" είναι το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ του Μίλτου Πασχαλίδη «Τραγούδια που ζούνε λαθραία» που πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου. Η ιδιαιτερότητα των τραγουδιών "...που ζούνε λαθραία" είναι ότι μαζί με αυτά "ζουν" και οι δημιουργοί τους: οι σπουδαίοι και αξέχαστοι Άλκης Αλκαίος (στίχοι) και Μάριος Τόκας (μουσική). "Μη ρωτάς που ξημερώνω, γιατί στο 'χω πει / Ποτέ φωλιά δε φτιάχνει το μοναχό πουλί".


Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη προτείνει:

"Λίγα γαρούφαλα"
Μουσική και ερμηνεία: Μάνος Λοΐζος
από το δίσκο "Γράμματα στην αγαπημένη"

Είναι φορτισμένος μήνας ο Νοέμβρης. Γεμάτος ήχους, εικόνες και μνήμες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μνήμες που έγιναν δικές μου μέσα από τις διηγήσεις όσων έζησαν τα γεγονότα και πήραν μέρος σ' αυτά. Από τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα σύντομα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα, από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής και τα τραγούδια. Ο Μάνος Λοΐζος έχει συνδεθεί με την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσα από τραγούδια όπως "Ο δρόμος", "Ο μέρμηγκας", "Το ακορντεόν". Εδώ, σε μια υπέροχη μπαλάντα σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Από τη συλλογή "Επιστολές και ποιήματα" που ο ποιητής έγραψε από το 1942 έως το 1946 στις φυλακές της Προύσας.


Ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης προτείνει:

"Τις χαραυγές ξεχνιέμαι" - Γιάννης Χαρούλης
Μουσική -στίχοι Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Για τη μελωδία και το στίχο η υπογραφή του Θ. Παπακωνσταντίνου είναι εγγύηση. Ο Γιάννης Χαρούλης με τη στέρεα και με το πάντα ιδιαίτερο δικό του ηχόχρωμα και ύφος κάνει το τραγούδι γλυκύτατο και "αγαπησιάρικο".

 

 

 

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button