Οκτώβριος 2017

LogoDiktyoFm915 160px

Οκτώβριος 2017

October2017Οκτώβριος 2017

 

 

 

 

 

 

 

Η Πατέλη Σοφία προτείνει:

Ίκαρη - Έλα και ράγισε τον κόσμο μου

Έγινε γρήγορα ένα από τα τραγούδια που ζητούν οι ακροατές, πάνω από 3 φορές μέσα στην εβδομάδα. Μεγάλη η ταύτιση με το τραγούδι αυτό, μια και, ναι, εμείς είμαστε αυτοί που επιτρέπουμε να ραγίσουν τον κόσμο μας. Κρύβει μέσα του μια ηδονή όλο αυτό.


Ο Παναγιώτης Ορφανίδης προτείνει:

Οκτώβριος - Ορφέας Περίδης

Στα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη θυμάμαι ο Οκτώβρης να είναι ο μήνας προετοιμασίας για το χειμώνα.
Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα σπίτια, κατέβαζαν τα χαλιά, αλλάζαν τις κουρτίνες και γενικότερα επικρατούσε ένα πολεμικό κλίμα για να υποδεχτούμε το χειμώνα περιμένοντας η γιορτή του Αγ.Δημητρίου να μας βρει έτοιμους.
Ο καιρός ψυχραίνει, η μέρα μικραίνει και περιμένεις την τελευταία Κυριακή για το τελευταίο χτύπημα στο καλοκαίρι με την ώρα να αλλάζει και να βραδιάζει από το απόγευμα.
Μένοντας, πλέον στα Χανιά, μέσα στον Οκτώβρη βρίσκεις πάντα ένα μικρό καλοκαιράκι… και σιγοτραγουδάς «το μικρό καλοκαιράκι θα ‘ναι πάντα εκεί»! Και προσπαθείς να μην αφήσεις τις μνήμες του καλοκαιριού να ξεθωριάσουν και να ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, περιμένοντας την επόμενη φορά, που θα κάνεις σχέδια στο χάρτη για τις επόμενες διακοπές…

 

Ο Αριστοτέλης Μανουδάκης προτείνει:

Νομάδες - Μιρέλα Πάχου(συμμετέχουν οι Γιάννης Κότσιρας & Μίλτος Πασχαλίδης)

Για τον μήνα Οκτώβριο η δική μου πρόταση έχει να κάνει με το νέο τραγούδι της Μιρέλας Πάχου σε συνεργασία με Γιάννη Κότσιρα και Μιλτιάδη Πασχαλίδη! Μουσική - στίχοι βγάζουν ένα όμορφο συναίσθημα που σε κάνει εύκολα να το σιγοτραγουδάς.

 

Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη προτείνει:

"Το τραγούδι του Φθινοπώρου"
Από το δίσκο "Τέσσερις εποχές και μια συγνώμη"

Θυμάμαι τον ευατό μου παιδί πίσω απ΄ το τζάμι να κοιτάζω την πρώτη βροχή. Μια ακαθόριστη θλίψη, για κάτι που τελειώνει... Ακόμα και τώρα τα πρωτοβρόχια μου φέρνουν μελαγχολία. Πάντα προτιμούσα το καλοκαίρι, το κρύο καθόλου δε μου ταιριάζει. Ο Γιώργος Μυζάλης ωστόσο, με τους στίχους του, δίνει μια αισιόδοξη ματιά στον ερχομό του Φθινοπώρου. Ο Ευριπίδης Ζεμενίδης γράφει μουσική κι ο Τζίμης Πανούσης ερμηνεύει...

Απ' τα μπαλκόνια στα σαλόνια μαζευόμαστε
με τα παράθυρα ανοιχτά ονειρευόμαστε
δεν έχει κρύο μοναχά λίγη δροσιά
τα χελιδόνια φεύγουν μακριά.

 

Ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης προτείνει:

1) "Νανούρισμα" - Μαρίζα Κωχ

Μια μελωδία που ξεχειλίζει πανέμορφα συναισθήματα όπως λίγοι- και σίγουρα ο Μάνος Λοΐζος- μπορούσαν να γράψουν.. Στους στίχους ο καλύτερος από ποτέ (κατά την ταπεινή μου γνώμη..) Λ. Παπαδόπουλος. Το τραγούδησαν πάρα πολλοί κορυφαίοι. Προτείνω την, κατ΄εμέ καλύτερη, ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ.

2) "Στό 'πα και στο ξαναλέω"

Το πασίγνωστο όσο και αξεπέραστο δημοτικό ερμηνευμένο a capela από την Νατάσα Μποφίλιου. Όπου η έλλειψη μουσικής αντί να "στεγνώνει" το πανέμορφο αυτό τραγούδι απογειώνει τόσο τον υψηλής ποίησης στίχο όσο και την μοναδική μελωδία των λαϊκών δημιουργών.


Ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης προτείνει:

«Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη»
Στίχοι/μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος (Το περιβόλι του τρελού/1969)
Ερμηνεία: Μίνως Θεοχάρης (από τον δίσκο: Πρώτη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου/ μια πρόταση των Παρασκευά Καρασούλου & Θοδωρή Οικονόμου)


Μήνας Οκτώβριος. Στην πραγματικότητα όλοι μιλάνε για το Σεπτέμβρη, το τέλος του καλοκαιριού, των διακοπών, της θάλασσας, των νησιών, των ερώτων και πολλών άλλων…όμως ο Σεπτέμβρης φέρνει ακόμα μαζί του την γλύκα του καλοκαιριού. Τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο είναι που συνειδητοποιούμε ότι όντως …πάει πέρασε κι αυτό. Χρόνια πίσω, όταν πέρναγαν οι πρώτες μέρες του σχολείου, άντε να ξαναβρεθούμε με τα φιλαράκια, να πούμε τις καλοκαιρινές μας ιστορίες, τις περιπέτειες, τα νέα μας. Άντε μέχρι να μοιραστούν βιβλία, να έρθουν και όλοι οι καθηγητές, πάει πέρναγε ο πρώτος μήνας. Μετά ερχόταν ο Οκτώβριος, τα πράγματα σοβάρευαν, πλήρες πρόγραμμα, τρεχάματα, διαβάσματα…κλπ…κλπ…τότε ήταν που κοιτάγαμε το ημερολόγιο για να δούμε πότε είναι η πρώτη αργία (ως μικροί εργαζόμενοι). 28η Οκτωβρίου…μάλιστα…που σημαίνει σχολική γιορτή και φυσικά πρόβες με την χορωδία…που με τη σειρά της σήμαινε δικαιολογημένες ώρες απουσίας από το μάθημα. Μια χρονιά να κατάφερνες να μπεις στην χορωδία θα ήσουν για χρόνια μετά. Κι ας άλλαζε η φωνή σου λόγω εφηβείας. Η καθηγήτρια της μουσικής πέρναγε δίπλα από το θρανίο και μας έλεγε να τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο (!)…μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κρινόμασταν. Στη χορωδία τώρα, ωραίος ο χαβαλές, η πλάκα, τα αστεία, αλλά τα τραγούδια ήταν μηδενικού ενδιαφέροντος. Όχι γιατί έφταιγαν αυτά. Δεν μας εξηγούσαν και τίποτα. Απλά μας μοίραζαν φωτοτυπίες τα λόγια και αρχίζαμε…πρόβες…πρόβες…πρόβες. Χρόνια μετά, μόνο ένα τραγούδι θυμάμαι. «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη»…και φυσικά κανείς δεν μας είχε μιλήσει για το Νιόνιο ή για το «περιβόλι του τρελού»… πόσο μάλλον για το τραγούδι. Κι όμως ήταν το μόνο που τραγουδούσαμε γιατί πραγματικά μας άρεσε. Και γι αυτό όταν πριν από μερικές μέρες ακούστηκε στην εκπομπή σε νεότερη διασκευή από τον Μίνωα Θεοχάρη, το θυμήθηκα. Και ήταν όπως είπα το μόνο που θυμάμαι.
Καλή σας ακρόαση.

 

Η Μαρία Σουρουκίδου προτείνει:

"Βόλτα" - Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Μπουλασίκης
Στίχοι-Μουσική: Απόστολος Μπουλασίκης
Δίσκος: Της πόλης ξωτικό 2003


Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που έκατσα συνειδητοποιημένα και με όλη μου την προσοχή να ακούσω έναν ολόκληρο δίσκο από την αρχή ως το τέλος.
όπως κάναμε παλιά...που πέρναμε στα χέρια μας ένα καινούριο δίσκο ή cd και περνούσαμε ώρες μαζί του ακούγοντας,διαβάζοντας,μυρίζοντας και νιώθοντας..
Βέβαια για όλα τα πράγματα έρχεται και η κατάλληλη στιγμή και ο χρόνος τους
Κι αυτός δεν είναι όποτε θέλουμε εμείς,αλλά όποτε είναι η ώρα τους.
Ετσι ήρθε και η ώρα ακρόασης ενός δίσκου από το 2003
Πρόκειται για τον δίσκο ΄΄Της πόλης ξωτικό΄΄ του Απόστολου Μπουλασίκη.
Ο δίσκος αυτός μας φέρνει επί σκηνής έναν συνθέτη που «κοίμισε» τη κλίση του στα μαθηματικά και προτίμησε τ' ακόρντα στη κιθάρα του. Ερωτεύτηκε παράφορα της λέξεις στα ποιήματα, στα δοκίμια, στα λόγια. Συμμετείχε το 1996 στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Πες μου ένα ψέμμα ν' αποκοιμηθώ» με το τραγούδι: «Οι ψυχές και οι αγάπες» που αγαπήσαμε πολύ!
Σ΄αυτόν τον προσωπικό του δίσκο,γράφει στίχους και μουσική καθώς ερμηνεύει κι όλας αρκετά απ΄τα τραγούδια μαζί με τους φίλους του και καταξιωμένους ερμηνευτές Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,Μίλτο Πασχαλίδη και Διονύση Τσακνή.

 

 

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button