Δεκέμβριος 2019

LogoDiktyoFm915 160px

Δεκέμβριος 2019

Decemvrios2019 akoume proteinoume mousiki diktyo fmΔεκέμβριος 2019

 

 

 

 

 

 

 

Η Βαλεντινά Παπαδημητράκη προτείνει:

"Ο Ρολογάς"
στίχοι: Φάνης Καββαδάς
μουσική: Λευτέρης Μέρος
ερμηνεία: Ορφέας Περίδης
από τον δίσκο "Θεατής"

Όταν πήγα στο γυμνάσιο απέκτησα το πρώτο μου ρολόι. Ένα ηλεκτρονικό casio σε χρυσαφί χρώμα, που καμάρωνα να το φοράω καθώς ένιωθα πως ήταν η απόδειξη πως έχω μεγαλώσει.
Μέρα την ημέρα εξασκήθηκα να το κοιτάζω κάθε μία ώρα και ένα λεπτό ακριβώς, έτσι ώστε να αντικρίζω στην μικρή του οθόνη τους αριθμούς 10:10, 11:11, 12:12, κ.ο.κ., που με την απόλυτη συμμετρία τους αποκτούσαν στο μυαλό μου διαστάσεις μαγικές.
Ίσως σε αυτή την αφελή παιδική συνήθεια να οφείλεται το γεγονός πως μπορώ ανά πάσα στιγμή να μαντέψω τι ώρα είναι, λες κι έχω καταπιεί ένα ρολόι που ποτέ δεν ξεκουρδίζεται!
Δεξιότητα κατά βάση χρήσιμη, που ωστόσο επί της ουσίας αποδεικνύεται περιττή, αφού όπως έγραψε ο Φάνης Καββαδάς και τραγούδησε ο Ορφέας Περίδης...

Κύριε μου, επακριβώς
δεν υπάρχει ακριβώς.
Στη ζωή του ποιος ως τώρα
βρήκε τη σωστή την ώρα;

Κι όλο ξεφυσώ και ιδρώνω
που ξεβίδωσα τον χρόνο.
Μα γι' αυτό θεός κι αγάς
μάστορας και ρολογάς.


Ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης προτείνει:

«Εσμεράλδα»
Στίχοι: Νίκος Καββαδίας (από την ποιητική συλλογή «Πούσι»)
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας
Δίσκος: Σταυρός του Νότου

Έχει περάσει πολύς..πάρα πολύς καιρός… από τότε που (ξαν)άκουσα ένα τραγούδι κι ένιωσα να σταματάει για λίγο ο χρόνος γύρω μου. Μέσα μου. Ίσως τώρα να ήταν πλέον η κατάλληλη στιγμή. Ίσως τώρα να ήμουν περισσότερο ώριμος (μετά την προ πολλού περασμένη πρώτη νιότη).

Είναι οι λέξεις, το πάντρεμά τους, η δυναμικής τους, τα ταξίδια που σου προσφέρουν αν καταφέρεις για λίγο να κλείσεις τα μάτια και να αφεθείς. Είναι οι ιστορίες που συνοδεύουν τις κάθε λογής εικόνες που σου προσφέρουν. Αυτές που «βλέπεις» κι αυτές που σου κρύβονται. Αυτές που μονάχα ο ποιητής γνωρίζει. Θάλασσες, λιμάνια, κι από την σκληρή αλμύρα των ταξιδιών σε δυο λέξεις απόσταση βρίσκεσαι στην γλυκιά αγκαλιά μιας γυναίκας.
Κι ήρθε ο μουσικός, ο γεμάτος πάθος, ένταση, δίψα και αστείρευτη δημιουργικότητα για να πάρει στα χέρια του αυτά τα ακατέργαστα μουσικά διαμάντια του ποιητή και να τους δώσει σχήμα που όμοιο του δεν είχε υπάρξει ξανά.
Και δίπλα, η δωρική φωνή του ερμηνευτή που έμελε, με την άγνοια του στίγματος που τότε αποτύπωνε στην ελληνική δισκογραφία, να σταθεί ανάμεσα στην μελωδία και στις λέξεις.
Και εγένετο ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας…
Έχει περάσει καιρός από τότε που για τελευταία φορά έβαλα τα’ ακουστικά, τη μουσική δυνατά για να τραγουδάω χωρίς να με ακούω – έχοντας προ πολλού αποδεχτεί ότι καλύτερα να μιλάω από το να τραγουδάω – νιώθοντας τα κύτταρα μου να πάλλονται…
«…Τρεις μέρες σπάγαν τα καρφιά και τρεις που σε καρφώναν, και συ με τις παλάμες σου πεισματικά κλειστές, στερνή φορά κι ανώφελα ξορκίζεις τον τυφώνα, που μας τραβάει για τη στεριά με τους ναυαγιστές»
...καλή σας ακρόαση.


Ο Χάρης Παντελάκης προτείνει:

Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat

Ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι του Leonard Cohen, με τους στίχους να λένε: "It’s four in the morning, the end of December I’m writing you now just to see if you’re better New York is cold, but I like where I’m living" πάντα μια χειμωνιάτικη αίσθηση...
Πάρα πολύ μελάνι έχει χυθεί από λάτρεις του ‘Famous Blue Raincoat‘ σχετικά με το τι σημαίνουν οι στίχοι του…Κάποιοι μιλούν για ένα ερωτικό τρίγωνο, Ο ίδιος ο Cohen ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένος από τους στίχους του ‘Famous Blue Raincoat’! Δήλωσε κάποια στιγμή ότι ένιωθε πως ήταν “σαν να άρχισε να στρώνει ένα παρκέ, το οποίο άφησε μισοτελειωμένο”...

 

 

 

 

diktyo fm 915 chania
Logo2

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)

facebook circle Twitter instagram YouTube Play google plus icon  Linkedin Circle SM Button